Rize Ticaret Borsası Başkanı Nevzat Paliç, Türk çayına ithal edilerek ülkeye getirilen çaylardan çok Kaçak çayın darbe vurduğunu söyledi. 

Ekonomi Bakanlığı, 25 Ocak tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla sınır illerinde ithalatına izin verilen çay, şeker, fındık ve Antep fıstığını yeniden yasak kapsamına aldı. Karar geçtiğimiz günlerde Resmi gazete’de yayımlandı. 

Konuyla ilgili Rize Ticaret Borsası Başkanı Nevzat Paliç, Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, yerli üretimin ve imalatın korunması ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çay, şeker, fındık ve antep fıstığı ithalatının sınır ticareti kapsamında yasaklanmasını değerlendirdi. Paliç, Türk Çay Sektörü’ne ithalattan çok kaçak çayın zarar verdiğini belirterek “Çay ithalatında zaten yüzde 145 gümrük vergisi uygulanıyordu. Biz dönem dönem Çay İhtisas Gümrüğü’nden ithal edilen çay miktarını öğreniyorduk. 3 bin 500, 4 bin ton civarında seyreden resmi bir ithalat vardı. Bu ithalat oranı Türk çaycılığını olumsuz etkilemiyor. Türk çay sektörüne ekonomik anlamda zarar veren, yurt dışından kaçak yollarla yurda sokulan yaklaşık 40-50 bin ton civarında ki kaçak çaydır. Bu sağlıksız çaylar maalesef Türk çayı paketlerine doldurularak iç pazara sunulmaktadır. Türk çay sektörünün en büyük sıkıntısı bu kaçakçılıktır.İthalat engeli yinede olumludur. Çünkü bu ürünler ülkemizde üretilen ürünlerdir. Bunların yasaklanması ülkemizin dışarı dövizinin çıkışını da engelleyecektir. Hem de yerli ürünlerimizin değerinin artmasını sağlayacaktır” dedi.