Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa milletvekili aday adayı eğitimci Ali Özbayram eğitimcilerin sorunlarına değindi.
Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de ücretli öğretmenlik sayısının 69 ilde 71 bin 960’a ulaştığına dikkat çeken MHP Manisa milletvekili aday adayı Ali Özbayram, 81 ilin dahil edildiğinde ücretli öğretmen sayısının 80 bin’e ulaştığını belirtti. Milli Eğitim Bakanlığının kasım ayında yaptığı açıklamada ücretli öğretmen sayısının 47 bin 825, aralık ayında yaptığı açıklamada ise 39 bin olduğunu söylese de, gerçeklerin bunun tam tersi olduğunu söyleyen Özbayram, bu açığı gidermek için, Bakanlığın şubat ayında 15 bin ek öğretmen ataması yaptığını ancak bu rakamın kesinlikle yetersiz olduğunu söyledi. Öncelikle acilen 40 bin ek atama yapılması gerektiğini anlatan Özbayram, “Bu atama öğretmen açığının giderilmesine ciddi bir fayda sağlayacaktır. Ücretli öğretmen sayısı 80 bine dayanmışken, 2015 yılında 100 bin kadrolu öğretmen ataması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
Söylemlerinin ücretli öğretmenler tarafından yanlış anlaşılmamasını isteyen Özbayram, “Onların ekmeğinin elinden alınması için değil bilakis iş güvencesi sağlanarak daha sağlıklı bir iş ve eğitim hayatına sahip olmaları içindir. Defalarca söyledik yine söylüyoruz: Ücretli öğretmenlerimizin hiçbir güvencesi yoktur. Girdikleri ders başına ücret almaktadırlar. Aylık gelirleri ise 600 TL civarındadır. Bu uygulama sömürü değil de nedir? İnsan haklarıyla, hukukla bağdaşmakta mıdır?” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın artık ciddi bir karar aşamasına geldiğini söyleyen, “Türkiye ya giderek sayıları artan ücretli öğretmenlerle yoluna devam edecek ya da ücretli öğretmenlik uygulamasına son vererek, kadrolu öğretmen istihdamını, dolayısıyla da hakkaniyeti, kaliteyi, sağlıklı bir eğitim-öğretimi okullarımızda hâkim kılacaktır. Ücretli öğretmen uygulaması artık son bulmalıdır” dedi.
ÖĞRETMENLERİMİZİN HEPSİ VATANSEVERDİR
“Yapılan bazı haberlerde, nöbet eyleminin, vatanseverlikle bağdaşmayacağı, öğrencinin başı boş bırakılmasının sorumsuzca bir davranış olduğu, dolayısıyla nöbet eyleminin öğretmenlere yakışmayacağı gibi ısmarlama haberler yapılmaktadır” diyen Özbayram, “Öğretmenlerimizin tamamı vatanseverdir, bu konuda hiç kimse bize akıl vermeye çalışmasın. Öğrencilerimiz ise, bizim varlık sebebimizdir. Bütün öğretmenler aynı şuuru taşımaktadır. Öğretmen ve memurlardan yıllardır fedakarlık isteyen bu anlayış, ne hikmetse, öğretmen ve memurlarımıza hak vermek söz konusu olunca bin dereden su getirmektedir. Biz görevimizi yapalım, amenna ama sizler de görevinizi yapın. Yıllardır, nöbet görevine ücret verilmelidir, dediğimizde, hiç umurunuzda olmadı, şimdi çıkıp, bize duygusal mesajlar vererek, yine işinizi yapmaktan kaçma çalışmayın. Bu sebeple tüm öğretmenler, yapılmak istenileni görmelidir” şeklinde konuştu.
MANİSA’NIN OKUR YAZARLIK ORANI
Manisa ilinin okuma yazma bilme oranının yüzde 96,1 olup okuma yazması yüksek olan iller arasında 7. sırada, Ege Bölgesinde 5. sırada yer aldığını kaydeden Özbayram, Manisa’da okuma yazma bilmeme oranının yüzde 3,5 olduğunu söyledi. Özbayram, “Kendi eğitim bölgemiz şartlarına bakıldığında 5. ve son sıralarda yer almaktayız. Kimse bu rahatlıkta bu imkânlarla bu oranı başarı olarak adlandırıp halkımızı kandırmasın” dedi.
GÖREVDEN ALINAN MÜDÜRLER
Manisa’daki okul müdürlerinin yüzde 80’den fazlasının aynı sendika mensubu olduğunu kaydeden Özbayram şunları söyledi:
“Bu bir tesadüf müdür? Manisa’da toplam 51 tane ilçe milli eğitim müdürü, şube müdürü arkadaşımız haksız yere görevden alınmıştır. Bununla ilgili defalarca başvuruda bulunmalarına rağmen hiçbir kaymakam soruşturma izni vermemiştir. Sendikaların savcılığa ve valiliğe suç duyurusunda bulunmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır. Mevcut olan iktidar gücünün nasıl yanlış emellerle, dikta rejimiyle kamu kurum ve kuruluşlarını yönettiği, bu kurumlardan sorumlu olan bürokratları nasıl etkilediği açıkça ortadır. Kendi müfettişlerinin raporlarını dahi hiçe sayarak soruşturma izni vermeyen zihniyeti kınıyoruz.”