Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinin ardından yapılan bazı haberler dolayısıyla Türk medyasının kendisine ciddi bir özeleştiri getirmesi gerektiğini söyledi.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın DHKP-C’li teröristlerce şehit edilmesinin ardından yaygın medyada yapılan bazı haberlerin, yazılış, fotoğraf seçimi ve haber servis edilmesi açısından bakıldığında Türk medyasının kendisine ciddi bir özeleştiri getirmesi gerektiğini açıkladı.
Gazetecilerin en başta kanuni yükümlülükleri olduğunu belirten Yavuzaslan, "Bizler gazeteci olarak çoğu zaman adliye görevlilerimizle, savcı ve hakimlerle mesai yapan insanlarız. Görev yaptığımız ülkenin başta anayasası olmak üzere yasaları bize bazı sorumluklar yüklüyor. Yine insanlık vicdanına ve sosyal barışa karşı da gazeteci olarak ödevlerimiz var. Bazı medya organlarımızın ve gazetecilerin ne yazık ki mesleki terazileri yok. Haberi yapılan insanların bir ailesi ve çocukları var. Şimdi bazı açıklamalarla işi geçiştirmeye çalışıyorlar. Türkiye’de maalesef tüm gazetecilerin kabul ettiği ve uygulamaya özen gösterdiği bir etik ilkeler yok" dedi.
İnsan hayatının her şeyden daha önemli olduğunu anlatan Yavuzaslan şöyle devam etti: "Bizler şu soruyu sormalıyız. Gazeteci her şeyi yazar mı? Her fotoğrafı basar mı? Teröristlerin reklamını, propagandasını yapar mı? Eylemci, saldırgan, cani, terörist terimleri nerede nasıl kullanılır? Bu işin eğitimini alan kişiler çok iyi bilmelidir. Dünyada 1994’te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan Kevin Carter’ın çektiği fotoğraf vardır. Zayıflıktan ölmek üzere olan siyah küçük kız çocuğu ile yakınında tüneyen akbabayı yansıtan bu fotoğraf uzun yıllar gazetecilik ve insani erdemleri tartışma konusu yapmıştır. Hiçbir haber ya da fotoğraf bir insanın hayatından değerli değildir."