Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ve İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" münasebetiyle Eskişehir’deki gazetecilerle buluştu.
Buluşmaya Türk-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Necat Kılıç ve birçok gazeteci katıldı. Paris’te meydana gelen saldırıya değinerek konuşmasına başlayan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, 9 meslektaşın öldüğünü hatırlattı. Kuleli, "Şüphesiz ki bu saldırı sadece Fransa’daki meslektaşlarımıza değil bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Hiçbir şekilde tasvip edilemez, basın ve ifade özgürlüğüne çok açık bir saldırıdır. Maalesef bugün medeni dünyanın demokrasi gibi özgürlük gibi bütün değerlerine saldırıdır. Her platformda her vesile ile bunu kınamamız lazım. Benzer şeylerin Türkiye’de yaşanmaması için güç birliği yapmamız dayanışma göstermemiz lazım. Çünkü bugün Paris’te oldu yarın Türkiye’de de benzer saldırılar yaşanabilir. Bunun da panzehiri birlikte olmamamızdır. Güçlü olmamızdır" dedi.
GAZETECİLERİN DAYANIŞMASI
Gazetecilerin dayanışmasıyla basın ve ifade özgürlüğü sağlanabileceğini dile getiren Kuleli, “Hiç kimse, gazete sahipleri, sivil toplum, hükümetler veya kamu otoritesi bize özgürlük vermez. Biz kendimiz ancak bu özgürlüğü alabiliriz” ifadelerini kullandı. Yerel basında yaşanan sıkıntılar da değinen Kuleli, yerel basının güçlü olmadığı hiçbir yerde demokrasinin kökleşemeyeceğini belirterek, bu yüzden yerel basına çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Kuleli, “Bugün Eskişehir’de çalışan gazetecilerin maaşları asla yeterli değil, fazla mesaileri ödenmiyor. Gazeteler de iyi durumda değil, gazete okunma oranları düşük, peki bur durumdan nasıl kurtulacağız, bu sefalet ücretini hak ediyor mu gazeteciler. Buradan çıkabilmemiz, hayır biz bunları hak etmiyoruz diyebilmemiz için bir arada olmamız, dayanışma içerisinde olmamız lazım" diye konuştu.
"SENDİKA ÇOK ÖNEMLİ"
Kuleli, sendikalı olmanın önemine değinerek, şöyle devam etti:
"Bir sendika olmadan ‘neden’ diye soru sormak her baba yiğidin harcı değildir. Kolay değil işsizlik var, herkes maaşımı alabilecek miyim alamayacak mıyım korkusu yaşıyor. Bunun üstesinden gelebilmemiz için o bir sendika çok önemli. Hem basın ve ifade özgürlüğünün sağlanması hem ekonomik ve sosyal hakların sağlanması hem de mesleğimiz onuru için, gerçekten haber yapabilmemiz için birliğe, dayanışmaya ihtiyacımız var.”