ORDU (AA) - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, dilenecek kadar mağduriyeti olanları, vatandaşların kendilerine ihbar etmesini isteyerek, "Biz onların her türlü ihtiyaçlarını giderme sözü veriyoruz" dedi.

Vali Balkanlıoğlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayında bazı vatandaşların, cami önlerinde ve sokakta dilendiklerini belirterek, bu durumun halkı rahatsız ettiği söyledi.

Ordu'da dilenciliği yasakladıklarını belirten Vali Balkanlıoğlu, "Dilenmek Kabahatler Kanunu'na göre de suç. Biz de bunu kampanya ve talimat şekline getirerek Ordu'da dilencilik yapmayı yasakladık. Çünkü ramazanda milletin rahatsızlığı bizleri de rahatsız ediyor" diye konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, dilencilere yönelik çözümlerinin olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımız, dilenen insanları gördüklerinde onlara yardım etmek yerine emniyete ve zabıtaya ihbar etsin. Bizim yaptığımız araştırmada bu dilenen insanların büyük bölümü başka illerden araçlarla ilimize geliyor, birkaç gün sonra ayrılıyor. Bir kısmı da hiç ihtiyacı olmadığı halde sadece alışkanlıktan dileniyor" dedi.

-Suriye uyruklu kişiler

Son dönemde Suriye uyruklu bazı kişilerin de Ordu'da dilencilik yapmaya başladığını belirten Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

"Biz Valilik olarak bunları da tespit ettik. Cami avlularında ve parklarda kalan, vatandaşları vicdanen yaralayan insanları topladık. Bunların da kayıtlı oldukları yerden ayrılıp aynen bizim yerli dilencilerimiz gibi il il gezerek dilendikleri tespit edildi. Bu kişilere, dilenmeye devam etmeleri durumunda çadır kamplara göndereceğimizi söyleyince bir daha gelmemeye söz vererek kayıtlı oldukları ile geri döndüler."

Vali Balkanlıoğlu, Ordu'da ikamet edip mağduriyetten dolayı dilenen Suriyeli vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını giderme sözü verdiklerini vurgulayarak, "Çeşitli sivil toplum örgülerinin desteğiyle onların üç öğün yemeğini veriyoruz. Bu yemeği evlerine kadar götürüyoruz. Onların aç ve açıkta kalmaları söz konusu değil. Dilencilik yapanların çoğu alışkanlıktan dileniyor" ifadesini kullandı.

Dilenecek kadar mağduriyeti olanları, vatandaşların kendilerine ihbar etmesini isteyen Vali Balkanlıoğlu, "Biz onların her türlü ihtiyaçlarını giderme sözü veriyoruz ama yaptığımız denetimde yüzde 90'ının hiçbir ihtiyacı olmadığı anlaşıldı. Vatandaşlarımız onlara para vermek yerine valiliğimiz göç idaresine ihbarda bulunabilir. Biz anında yerinde inceleyip ihtiyaçları varsa yardımcı olacağız. Eğer ihtiyaçları yoksa yasal gereği yapılacak" dedi.