Ekim ayının ilk Pazartesi kutlanan Mimarlık Haftası Valiliğin ev sahipliğinde düzenlenen törenle kutlandı.
Ağırnas Belediyesi önünde gerçekleştirilen törende ‘Kentin Ruhunda Mimar Sinan’ etkinliğiyle Türk ve dünya mimarisinde önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan’da anıldı.
Törene Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altıntuğ,Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Eda Velibaşoğlu, Ağırnas Mahalle Muhtarı Muharrem Uzun ve Ağırnas halkı katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Belediyeciliğin üstadı olan Mimar Sinan bizim tek rehberimizdi. Mimar Sinan iyi bir şehirciydi, iyi bir mimardı. Şehirciliği ve mimarlık uygulamalarını bize öğretmişti. 50 yıllık ömrüne bilindiği kadarıyla tam 375 tane dev eseri hayat geçirmek suretiyle bir ömre bunu sığdırmıştır. Her yıla neredeyse 7 tane eser sığdırmıştır. Mimar Sinan’ın her yaptığı çalışma bizler için rehber olmuştur” dedi.
Mimar Sinan’ın Mimarlık Haftası etkinliklerinde düzenlenen programda anılmasının Mimarlar Odası Başkanı, Melikgazi Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Vali Orhan Düzgün ise “Ekim ayının ilk Pazartesi kutlanan Mimarlık Haftası ile Mimar Sinan’ı anma etkinliklerini birleştirdik. Mimar Sinan sadece Türkiye’de değil dünyada da mimarlıkta söz sahibi olmuş ismini mimarlık arasında önemli bir konuma koymuş olan önemli mimarlarımızdan bir tanesidir. Kendisinin Ağırnas’lı olması ve Ağırnas’ta doğup büyümüş olması ve İstanbul’da yapmış olduğu pek çok esere örneğin Süleymaniye’nin siluetiyle Ağırnas’tan Erciyes’in siluetinin benzemesi de aslında Mimar Sinan’ın bu topraklardan ne kadar ilham aldığının bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
Mimar Sinan’ın eserlerine bugün imrenerek bakıldığını vurgulayan Düzgün, “Mimar Sinan’ın yapmış olduğu camiler, köprüler, kervansaraylar başta olmak üzere bugün hala imrenilerek bakılabilecek olan günümüzdeki mimarların bile yaptıkları eserlerde pek çoğunun ilham kaynağı olarak bugüne kadar bu eserlerin ulaştıklarını görüyoruz. Mimar Sinan mimarlık tarihimizde ilk sıradaki yerini tartışmasız açık ara hak eden en değerli üstad mimarlarımızdandır. Yaptığı işler ile gönüllere taht kurmuş ve birçok mimarın eserlerinden ilham alarak kariyerini oluşturduğu bir marka olan Mimar Sinan’ın bugün anlatılması eserlerinin korunması ve yaşatılması günümüzün bilgi ve teknolojisiyle mimariye yeni bir boyut kazandırılması bakımından da son derece önemlidir. 2014 yılında Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden olan Selimiye Cami’nin UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilmesi de bunun en güzel örneklerinden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.