TÜRKİYE'nin önde gelen kuş cennetlerinden olan ve geçen yıl kuruyan Kuyucuk Gölü, yeniden eski günlerine döndü. Kuraklık ve yanlış su kullanımı nedeniyle kuruyan Kuyucak, alınan önlemler sayesinde 50 santim derinliğinde su tuttu ve kuşlara ev sahiliği yapmaya başladı.
Kars'a 40 kilometre uzaklıkta, Arpaçay sınırlarında, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikteki 245 hektarlık göl, 416 hektarlık Ramsar Alanı'na sahip Kuş Cenneti, yaz mevsiminde aşı sıcak ve yanlış su kullanımı nedenleriyle kurudu. Sonhabar yağmurları ve tarımda su kullanım döneminin bitmesiyle birlikte Kuyucak Kuş Cenneti, yaklışık 50 santimlik su yüksekliğine kavuştu. 
Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonu olan Kuyucuk Kuş Cenneti'nde kuş seslerinin yankılandığına dikkat çeken Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve ABD Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucak Kuş Cenneti'nin Türkiye için çok büyük bir ödül olduğunu bildirdi. Kuş cennetinin suya hasret kalmasından büyük üzüntü duyduklarını anlatan Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'ne su getirmek için 9.7 milyon liralık proje hazırlandığını ancak henüz uygulamaya konulamadığını söyledi. Önümüzdeki yıl projenin gerçekleşmesini ümit ettiklerini vurgulayan Doç.Dr. Şekercioğlu şunları söyledi:
"Yaklaşık yarım metre su binlerce göçmen kuşa yetti. Ekim ayının sonları Kuyucuk Gölü için en önemli zaman. Güneye yani Orta Doğu’ya ve Afrika’ya göç eden 10 binlerce su kuşu ve kara kuşu, Kuyucuk Gölünde konaklıyor. Kuyucuk Gölünde su olması sayesinde bu hafta 20 binden fazla kuşu göl üzerinde tespit ettik. Kuyucuk Gölüne gelenlerin yaklaşık 14 bini gölün sembolü olan angut kuşu. Dünya popülasyonunun yaklaşık yüzde 8'i demek. Oldukça yüksek bir rakam. Bunun dışında gölde değişik türden binlerce kuş misafir. Göl kuruduğu zaman bizi çok korkutmuştu. Ama şimdi göç zamanında 20 binden fazla kuşu barındırıyor olması sevindirici. Bu da Kuzey Doğa Derneği, Kars, Doğu Anadolu ve Türkiye için çok büyük bir ödüldür."

FOTOĞRAFLI