SAMSUN (AA) - Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne motorlu araçların sokulmayacağını belirterek, ziyaretçilerin bölgeyi akülü araçlarla veya yaya olarak dolaşacağını söyledi.

Vali Şahin, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bir süre önce Büyükşehir Belediyesince başlatılan beton yol çalışmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile inceledi.

Türkiye'de 400 civarında kuş türü olduğunu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde ise 352 kuşun görüldüğüne dikkati çeken Şahin, 55 bin hektarlık alanda 12 ay boyunca hem göçer hem de kalıcı kuş bulunduğunu, bunun yanı sıra sürüngenler, balık türleri, yılkı atlar, manda ve kömüş görülebildiğini kaydetti. 

Kızılırmak Deltası'nı yapay oluşumlardan arındırdıklarını vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Buraya yapay hiçbir şey girmeyecek. Hatta motorlu araçlar da sokulmayacak. Ramsar alanı dediğimiz, merkeze girmeden önce köprünün bulunduğu yerde park alanı oluşturulup akülü araçlar temin edilecek. Çünkü yaban kuşları motor sesi, korna sesi duyduğunda olabildiğince uzaklaşıyor. O zaman kuşları seyretmek için gelen insanlar da ancak uzaktan dürbünle görme şansı bulabiliyor. Burada insanlar yaya yürüsün, akülü araçla dolaşsın. Böylece çevredeki yaban hayatının rahatsız olacağı bir ortam oluşmasın. Deltaya adeta titriyoruz. Çünkü burası Türkiye'nin çok önemli bir kazanımı. Ramsar Sözleşmesiyle de uluslararası anlamda bilinen bir yer."

Kızılırmak Deltası'nın, Kızılırmak'ın Anadolu'nun en kıymetli toprağını getirip bıraktığı bir yer olduğunu anlatan Vali Şahin, bu nedenle deltayı hunharca kullanımdan çıkaracaklarını söyledi.

- Çocuklar tabiat ve biyoloji derslerini Kuş Cenneti'nde yapacak

Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapacakları çalışma sonucu öğrencilerin tabiat ve biyoloji derslerini Kuş Cenneti'nde işleyeceklerini bildiren Şahin, "Milli Eğitim Müdürümüzle protokol imzalandı. Bundan sonra çocuklar tabiat ve biyoloji derslerini gelip burada uygulamalı yapacak. Büyükşehir Belediyesi otobüslerini tahsis ediyor. Belli okullarla bu sene başlayacak. Önümüzdeki yıl da tabiat ve biyolojiyle ilgili bütün derslerin burada görüldüğü bir ortam oluşturacağız. Çünkü çocuklar dokunarak, hissederek, belki görerek daha iyi anlayacak" diye konuştu.  

Vali Şahin, deltanın giriş ve çıkışlarında jandarma tarafından güvenlik bölgeleri oluşturulduğunu, yasak avlanma ile ilgili güvenlik önlemlerinin artırıldığını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz da Kızılırmak Deltası içinde 16 kilometrelik alanda doğal malzemelerde beton kaplama yol yapıldığını söyledi.

Ulaşımın dışında stabilize yolda oluşan toz ve kirlilikten etkilenen doğal yaşamın korunmasını amaçladıklarını dile getiren Yılmaz, "Bazen bir kaplumbağa tozun toprağın içerisinde karşıya geçmeye çalışıyordu. Yılkı atları, mandalar, kuşlar o tozu teneffüs ediyordu. Çözüm için asfalt yerine daha doğal malzemelerden oluşan kuru beton yapmayı uygun gördük" dedi.