Yaşanan tacizin,Trump'ın iktidara gelmesinin ardından gerçekleşen ilk askeri gerilim olduğu belirtildi.
 Avrupa Deniz Komutanlığı Sözcüsü Danny Hernandez, ”Rus uçakları tarafından birden fazla taciz gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.
 Tacize ait ayrıntılara da değinen yetkililer, Rusya’ya ait iki adet Su-24 uçağı ile İL-38 nakliye uçağının ABD gemilerine taciz uçuşunda bulunduğunu belirtti. Amerikalı yetkililer ayrıca, söz konusu savaş uçaklarının olağan dışı düşük bir irtifada uçtuklarına vurgu yaptı.
CNN'in de ABD Ordusu'na dayandırdığı haberine göre 10 Şubat'ta gerçekleşen olayda, Rus SU-24 savaş uçakları ABD Donanması'na ait USS Porter isimli güdümlü füze taşıyan geminin üzerinde alçak mesafede uçuş yaptı. 4 Rus uçağının geminin üzerinden yüksek süratle geçtikleri belirtilirken ABD ordusu olayı 'tehlikeli' olarak niteledi.
 Yetkililere göre Karadeniz Rusya ve NATO için yeni bir gerilim alanına döndü. Ukrayna’ya bağlı olan Kırım’ın işgal edilmesi ile birlikte bölgedeki askeri hareketlilik de en üst seviyeye ulaştı. 2014 senesinden bugüne dek Rusya Karadeniz’e, yeni füze sistemleri, ek savaş gemileri, taarruz uçakları ve 400 km. menzile sahip S-400 füzeleri yerleştirmişti. Buna karşılık olarak da Amerika, Romanya’nın Karadeniz kıyısında bulunan Kösence Limanı’ndaki Mihail Kogalnieanu Hava Üssü’nde bulunan Amerikan askerlerinin sayılarını arttırmıştı.
ABD Ordusu Avrupa Komutanlığı Sözcüsü David Faggard yaptığı açıklamada, "Gemi kaptanı olayın tehlikeli ve amatörce olduğunu söyledi. Bu tip olaylar büyük bir kaza potansiyeli taşıyor." ifadelerini kullandı.
 
RUSYA İDDİALARI YALANLAMIŞTI

 Rusya Savunma Bakanlığı haftabaşında yaptığı açıklamada, Rus uçaklarının ABD gemisinin üzerinde alçak uçuş yaptığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Karadeniz'deki ABD gemisinin, NATO müttefiki Romanya ile yapılacak ortak tatbikat için Karadeniz'de bulunduğu belirtildi.