Osman BEKLEYEN / VAN,()-VAN'da Halk Sağlığı Müdürlüğü geliştirdiği bir projeyle Gedikbulak Mahallesi'ndeki Aile Sağlık Merkezi'nin elektriğini rüzgardan ve güneşten üretti.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü geliştirdiği yenilenebilir enerji üretimi projesini, Van'ın en ücra yerlerinde bulunan mahallelerine uygulayarak enerji kesintilerinden dolayı aksayan hizmetlerin önüne geçecek. İlk uygulama ise Van'a 60 kilometre uzaklıktaki Gedikbulak Mahallesi'ndeki Aile Sağlık Merkezi'nde gerçekleştirildi. 15 mahalledeki 10 bin kişiye hizmet veren sağlık merkezinde uygulamanın başladığını belirten Halk Sağlığı Müdür Vekili Uzman Dr. Ferhat Ekinci, şu ana kadar hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.
SONUÇLAR SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BİLDİRİLECEK
Bu projenin Türkiye'de ilk kez bir aile sağlık merkezinde uygulandığını ifade eden Uzman Dr. Ekinci, bir yıllık bir deneme sonrası sonuçların Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacağını belirtti. Ekinci, "Van, Türkiye'de en çok güneş alan illerden birisi. Biz de böyle bir proje hazırlayarak enerjimizi kendimiz üretmeye karar verdik. 12 kilovat enerji ihtiyacımız vardı. 9 kilovatını güneşten 3 kilovatını rüzgardan elde ediyoruz. Uygulama sonrası elde ettiğimiz sonuçları Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağız. Bu projenin de başarılı olması halinde Türkiye'nin en ücra köşelerinde uygulanmasını sağlayacağız. Çünkü enerji kesintilerinden dolayı hizmetler aksıyor. Ayrıca aşılarımız da buz dolaplarında saklanıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI