Zafer TOKUŞ/SAKARYA, () - SAKARYA'nın Karasu İlçesi'nde belediye, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle Vodafone ait baz istasyonlarını devre dışı bıraktı. Vodafone de yaptığı açıklamada, hiçbir yargı kararı olmadan baz istasyonunu devre dışı bırakıldığını savunarak,  "Abonelerimizin iletişiminin kesilmesi, kabul edilebilecek bir durum değildir" dedi.
Dün sabah saatlerinde, yaklaşık 60 bin nüfuslu Karasu'da Vodafone abonelerinin iletişimi kesildi. Vodafone, Sakarya'da yaşayan tüm abonelerine kesintiyle ilgili "Değerli müşterilerimiz, Karasu'da Belediye tarafından ilçedeki çekim noktalarına yapılan müdahale sebebiyle iletişiminizde kesinti yaşayabilirsiniz" yazılı mesaj gönderdi. Vadofone aboneleri iletişimlerinin kesilmesi nedeniyle sıkıntı yaşarken, Karasu Belediyesi'nin şirketin baz istasyonlarını devre dışı bıraktığı anlaşıldı.
Vodafone Türkiye'den yapılan yazılı açıklamada, Karasu halkının iletişim özgürlüğüne haksız bir müdahalede bulunulduğu ileri sürülerek, "Ülkemizde çekim noktalarının kurulumunda, 2009 yılında Anayasa Mahkemesi'nin Telekomünikasyon Kanunu Ek 35'inci Maddesi'ni iptal etmesi ve iptal edilen maddenin yerine yenisinin gelmemesi nedeniyle operatörlere fiili müdahaleler gerçekleşmektedir. Vodafone Türkiye olarak çekim noktaları kurulumunu düzenleyen bir imar mevzuatı altyapısına acil ihtiyaç duyulduğunu uzun süredir dile getirmekteyiz. Mevcut durum Karasu Belediyesi tarafından istismar edilmiş ve yargı yoluna gidilmeden fiili olarak çekim noktalarının elektrikleri kesilmiştir. Özellikle deprem bölgesi olan Karasu'da acil durumlarda halkın iletişimini sağlayacak olan mobil iletişim altyapısının hiçbir yargı kararı olmadan devre dışı bırakılmak suretiyle abonelerimizin iletişiminin kesilmesi, kabul edilebilecek bir durum değildir" ifadelerine ye verildi.
Vodafone Türkiye, Karasu Belediyesi'nin müdahalesine karşın idari ve yasal sürecin de başlatıldığını da açıkladı.
İMAR KANUNU GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu konuyla ilgili açıklama yapmazken, belediye yazılı açıklamada bulundu. Kanunların uygulandığı vurgulanarak, şu açıklamada bulunuldu:
"Baz istasyonlarının insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilememesi, kent estetiğini bozmadan ve çevre kirliğine yol açmadan denetlenerek kamu otoritesi tarafından yasa ve yönetmeliklere uygun olarak kurulması ve ölçüm değerlerinin belirli periyotlarla ilçemiz halkına bilgi verilmesi çok önemlidir. Gizli ve kamuflajlı kaçak olarak kurulan baz istasyonlarının denetlenebilir, sağlığa zararı olup olmadığı ölçülebilir olmalı ve İmar Kanunu gereği kurulumları yapılmalıdır. Anayasanın ve kanunlarımızın biz kamu idarelerine, kamu yararına verdiği uygulamaları kamu hizmetlerini aksatmayacak, sekteye uğratmayacak ve kolaylaştıracak uygulama çalışmalarımıza devam etmekteyiz."
Belediyenin kanunları uyguladığı belirtilerek, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Belediyeler yerel halkın yaşam alanlarını, kanunlara uygun şekilde korumak ve adaletli olmak zorundadırlar. Eşitlik ilkesi anayasanın kesin ve emredici hükümleri arasında yer almaktadır. Nasıl ki bir vatandaş kendisine kanunlar ile tesis edilmiş imar alanlarında gösterilen şekil ve biçimin dışına çıkınca İmar Kanunu'nun emrettiği müeyyideler ile karşı, karşıya kalıyorsa, bu tür yapılaşmalara ve çevre kirliliğine yol açan firmalara da bu müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir. 'Kamu yararı ile biz bu işi yapıyoruz', 'Haberleşme özgürlüğünü sağlıyoruz' demek kanun hükümlerine aykırı davranmayı gerektirmemektedir. Kanunlar bireylerin uyması gerektiği düzenlemelerdir. Anayasa önünde her birey eşittir. Belediye olarak her türlü kolaylığı sağlamamıza, uyarı yazıları yollamamıza rağmen GSM operatörleri belediyemiz ile iletişime geçmemiştir. Kanunsuz ve insan sağlığına zarar veren istasyonları işletmeye devam etmişlerdir. Belediyemiz kanunları uygulamaktadır. Uygulamaya devam edecektir."

FOTOĞRAFLI