GÜNÜN STRESİNDEN UZAKLAŞMAK ADINA SPOR YAPIN

1983 Samsun doğumlu Volkan Güvercin, Muay Thai ve Kick boks sporuna 1998 yılında antrenörleri Recep Çakıroğlu ve Bekir Gül ile Lider Spor Kulübünde başladı.

Eski Yaşardoğu Kapalı Spor Salonu’nda 24 Temmuz 2004 günü Türkiye’de 3., Samsun’da ilk kez düzenlenen Profesyonel Muay Thai unvan karşılaşmasını kazanarak 1. oldu.  Yapmış olduğu 3 profesyonel maçı da kazanan Volkan Güvercin’in altın kemeri bulunuyor.

2004 yılında Samsun’a ilk Muay Thai Spor Kulübünü açan Volkan Güvercin kulübe kendi lakabı olan “Asya Şahini” ismini verdi.

Muay Thai sporunda temel ilkenin hocasına ve rakibe saygı olduğunu belirten Volkan Güvercin şu anda Yusuf Cavga, Bülen Özsoy ve Sedat Gökçe ile birlikte Samsun Olimpik Spor Kulübü’nde antrenörlük yapıyor.

Muay Thai Sporu Nedir?

Tayland’da ortaya çıkan ve özgün adı Muaythai olan dövüş sporudur. Tayland Boksu da denilmektedir. Başta Tayland olmak üzere Myan Mar (eski adı ile Burma), Kamboçya, Laos gibi güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı uzun yıllar ringlerde uygulanan gerçek, tam temaslı karşılaşmalar çerçevesinde etkili teknik, starteji, defans olgularının evrim geçirmeleri sonucu oluşmuş olan sert, otantik bir dövüş sanatıdır.

‘Hayata Karşı Muay Thai Duruşu’ saldırganlığı bastırmanın ve özgüveni elde etmenin yanı sıra, günün stresinden uzaklaşmak adına negatif enerjinin en kısa yoldan bedenden atılması için amatör anlamda en etkili uygulamalardan birisidir. Muay Thai sayesinde tam konsantrasyon sağlamayı öğrenip, mücadele azmini en yüksek seviyeye çıkartabilirsiniz. Bu sayede iş hayatında sıkça yaşadığımız panik anlarındaki stresi çok daha kolay yönetebilirsiniz.

Muay Thai; insanın psiko-fiziksel anlamda üst düzey bir performans ve direnç kazanmasına, kendi vücut potansiyelini maksimum anlamda tanımasına ve hatta esneklik anlamında da tüm vücudun günlük hayatta çalışan kaslarını gevşetmesine kattığı büyük fayda ile günümüz spor dalları arasında dikkat çekiciliğiyle ön plana çıkan bir spor dalıdır. Bu eğitim ile yaşanan tüm negatif olayların kontrolü kısa sürede koordine edilmesiyle birlikte kişinin kendisine olan öz güveninin artması sağlamaktadır.

Muay Thai yaklaşık geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir Thailand savaş sanatı ve bir yaşam biçimi olarak yıllar boyu öğretilmiştir. Tarihteki ilk Muay Thai yarışmaları Siam Kralı Parchao Sua tarafından 1600’lü yılların sonlarında yapılmaya başlanmıştır. Eski dövüşler, meydanlarda veya açık alanlarda yapılıyorken günümüzdeki çizgisine 1930 yılında 20 ülkeden gelen dövüşçülerin bir araya gelmesiyle ve tarihte ilk defa boks eldiveni takılarak kurallar ve kaideler dahilinde düzenlenmiş olup günümüzdeki formuna kavuşmuştur.

Dövüşlerde yumruk ve tekme vuruşlarının kullanılmasının yanı sıra, Muay Thai ruhunu tam manasıyla yansıtan ve en sert yakın dövüş stili olmasında adını öne çıkartan diz, dirsek ve klinç teknikleri kullanılmaktadır. Muay Thai günümüzde dünyada her geçen gün popülaritesi artmakta olup en ilgi çekici ring sporlarından birisi haline gelmiştir. Muay Thai öğretisi; hem bir spor dalı, hem terapi, hem de bir hayat biçimi olarak benimsenmelidir. Beden eğitimi aslında fiziksel eğitimden çok zihnen bir disiplindir. Günlük hayatta insanları en çok strese sokan olgu zaman olgusudur.

Para, iş ve kariyer olguları ise her noktada zaman olgusuna bağlı olarak gelişir. Zamanı ve zamanlamayı en iyi kullanma antrenmanı ise fiziksel olarak ‘önce can’ denilen noktada ortaya çıkarmaktadır. Muay Thai Eğitmeni, Volkan Güvercin’in verdiği örneğe göre; “Düşünün ki ringtesiniz ve rakibinizle üç raunt çarpı üç dakikadan toplam dokuz dakikalık bir savaşınız var. Karşınızdaki gücün boyutunu dayanıklılığını ne kadar patlayıcı ve yıpratıcı olduğunu kestiremiyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey onunla mücadele etmek, ona dayanmak ve doğru zamanda doğru vuruşu yaparak öne geçmektir.

Tüm bu savaş sırasında ise soğukkanlı olmak, zamanı iyi yönetmek, gücünüzü iyi dengelemek, strese ve korkuya yenik düşmeden ruhsal ve bedensel olarak dimdik durmak zorundasınız. Muay Thai öğretisi size bu alışkanlıkların tamamını eğer o ruhu hissedebilirseniz yapmış olduğunuz egzersizlerde ve siz bu yolda ilerledikçe kazandıracaktır ve kendi hayatınıza bir ışık tutacaktır.

Kick Boks Sporu Nedir?

Kick boks sporu, farklı tekniklerin içinde yer aldığı bir savunma sporudur. Tamamen iki farklı spor olan Karete ve Muay Thai’nin bir araya gelemesi sonucunda oluşturulmuş, güce ve teknik bilgiye dayanan bir dövüş sporudur. En önemlisi aşırı derece sert bir spor olmasıdır.  Rakibinizi yenmek için yüksek güç gerektiren bu spor, diğer birçok spordan daha fazla enerji ve güç harcamanızı sağlar.

Kick Boks, en sert sporlar arasında yer alır. Güce dayalı olan bu sporda tekniği ne kadar iyi öğrenir ve gücünüzü o teknik üzerinde yoğunlaştırırsanız o kadar başarı sağlamanız mümkün olacaktır.

Kick-Boks sadece saldırı sporu değildir!

Kick boks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren bir spor dalı olduğu için muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için İyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate almak ve söylediklerini harfiyen yerine getirmek önemlidir. İlk birkaç ay kondisyon çalışmakla geçer. Daha sonra teknik ve taktik antrenmanlara geçilir. Tekme, yumruk, diz ve dirsek darbeleri zaman içerisinde sporcuya öğretilir. Gardını hangi durumlarda nasıl alması gerektiği anlatılır. Kick-Boks’un sadece saldırı sporu olmadığı; saldırı ve savunmanın aynı dozajda ve aynı konsantrasyonla yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilir.

Kick Boks Müsabakaları

Kick Boks müsabakaları genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılır. Bu disiplinler; Semi Contact, Light Contact ve Full Contact’dır.

Semi Contact;

Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler vardır. Yetişkin bayanlarda ise 50 kilodan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcuttur. Gençler ve minikler için hem sıkletler hem müsabaka talimatnamesi çeşitli değişiklikler gösterir. Müsabakalar 2’şer dakikadan 3 raunddur. Puanlama sistemiyle kazanan belli olur. Başın üstü, sırt ve boyun vurulması yasak bölgelerdir.

Light Contact;

Yetişkin erkeklerde ve bayanlarda sıklet durumları Semi Contact disipliniyle aynıdır. Müsabakalar 2’şer dakikadan 3 raunttur. Semi Contact’dan farklı olarak hız ve tekniğe bağlı değildir sadece bu disiplin. Aynı zamanda yüksek güç ve dayanıklılık da barındırır. Maç genelde durdurulmaz, puanlama yahut nakavt ile son bulabilir.

Full Contact;

Adından da anlaşılacağı üzere bu disiplinde rakiple dişe diş bir mücadeleye girilir. Bu disiplinde kullanılan kurallar K1 profesyonel liginde kullanılan kurallara eşdeğerdir. Kick Boks’un en profesyonel halidir.

Kick Boks’un faydaları neler?

Tüm vücudu çalıştırır.

Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kaloıri harcatır.

Stres attırır. Günün stresinden kurtulmak için birebir bir özelliğe sahiptir.

Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.

Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.

El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz.

Efor sarf ederken, kalp atım hızını yükseltir. Vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.

Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.

 

Not: Bu röportaj samsunhaber.tc dergisinden alınmıştır.