Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindeki kuvvet  komutanları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birliklerde inceleme ve  denetlemelerde bulundu. Komutanların ziyaretlerine ilişkin Genelkurmay Başkanlığınca dağıtılan  fotoğraflarda Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun üniforması  dikkati çekti. Bostanoğlu inceleme ve denetlemeler sırasında, daha önce  kullandığı bej rengi eğitim kıyafeti yerine, mavi ve lacivert ağırlıklı üniforma  giydi.

İŞBAŞI GİTTİ...

 Oramiral Bostanoğlu'nun giydiği  üniforma, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının uzun zamandır üzerinde çalıştığı  projenin sonucu ortaya çıktı.  Bostanoğlu'nun direktifi üzerine Deniz Kuvvetleri  Komutanlığında, "işbaşı" olarak adlandırılan ve gemide görev yapan personelin  giydiği bej rengi eğitim üniformasının yenilenmesine yönelik  çalışma başlatıldı.

ÜÇ YIL ÖNCE BAŞLADI...

Üç yılı aşkın süredir devam eden proje kapsamında diğer donanmaların  kullandığı üniformalar incelendi, Ar-Ge çalışmaları yapıldı. Hazırlanan örneklere  ilişkin yapılan anketlerle personelin görüşleri alındı, yeni üniformada  kullanılacak renklerin psikolojik etkileri araştırıldı. Yeni işbaşı kıyafetleri,  deneme süreci kapsamında pilot uygulama yapılarak bazı gemi ve denizaltılarda  personel tarafından kullanıldı.  Alınan olumlu geri dönüşlerin ardından Oramiral Bostanoğlu'nun  onayıyla  Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yeni işbaşı kıyafetinin yapılmasına  yönelik proje tamamlandı. Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığının yürüttüğü proje  neticesinde Ankara Deniz İkmal Grup Komutanlığının Deniz Dikimevi Müdürlüğünce  dikilen yeni üniformalar 1 Mart'tan itibaren kullanılmaya başlandı. Koyu lacivert  pantolon, denizci mavisi gömlekten oluşan yeni üniforma lacivert renkli rüzgarlık  ile tamamlandı. Yeni üniforma Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu  tarafından da ilk defa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birliklere yapılan  denetleme ve incelemeler sırasında kamuoyuyla paylaşıldı.

  GENELKURMAY BAŞKANI DA YENİ KAMUFLAJ GİYMİŞTİ 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde kamuflaj üniformaların yeniden  tasarlanmasına ilişkin de geçen sene çalışma başlatılmıştı. Genelkurmay Başkanı  Orgeneral Hulusi Akar'ın direktifi doğrultusunda başlatılan çalışma sonucu  üretilen yeni tasarım üniformayı da ilk olarak kendi kullamıştı. Nano  teknolojiyle üretilen, ultraviyole ışınlarından koruyan ve yıkandığında  normallere oranla çok daha hızlı kuruyan kumaşlarla üretilen kamuflajların yeni  tasarımındaki farklılıklar sağ kolda ay yıldızlı peç bulunması ve palaska  kullanımında yaşanmıştı. Mevcut uygulamanın aksine yeni tasarlanan üniformada üst  kısım, pantolonun dışında bırakılarak kullanılmıştı.

Kaynak:Milliyet