Özgür ALTUNCU - Taner YENER / İSTANBUL, () BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği Çalışan Kadınlar Buluşması'nda konuştu. Davutoğlu, "Biz şehit annelerimizin Diyarbakır anneleriyle el ele vererek, bu terör belasına karşı aynı gür sesle haykırmalarını rica ediyoruz. Ben inanıyorum ki annelerin merhamet ve şefkat yüklü yürekleri, bu acıya son verecektir. Yürekleri birleştireceğiz. Bu yüreklerden bir merhamet ülkesi kuracağız" dedi.
"Kadınlarına hürmet göstermeyen bir toplumun ahlaki değerlerini koruyabilmesi mümkün değildir" diyen Davutoğlu, " Belki farkediyorsunuz birçok mitingte erkeklere dönerek, kadına karşı şiddet konusunda onlardan ahitleşme almıştım. Bu mücadeleyi yaygınlaştırmamız lazım. Annem rahmetlinin Anadolu irfanından gelen bir sözü vardı, ' Erkeğin yaramazı kadın döver, kadının kötüsü çocuk döver'. 'Erkeğin kemale ermişi kadına hürmet gösterir, kadının da kemale ermişi çocuğu merhametle yetiştirir'" dedi

BU TABLOYU HAYAT EDEMEZDİK
İktidarlarından önce en temel hak ve özgürlüklerin yasak konusu olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu," Mesela başörtüsü meselesi. Bugün bu salonda başı örtülüler, başı açıklar hep beraberiz. 20 sene önce bu tabloyu hayal etmek dahi mümkün değildi. Bu yasak senelerce ayırımcılığın sembolü olmuştu. Türkiye'de artık bu meseleler aşılmıştır. Kör düğümler büyük ölçüde çözülmüştür. Yasakçı zihniyetin getirdiği bariyerler bire birer yakılmıştır. Yıkılmaya da devam edecektir. Her türlü ayırımcılığı çöpe attık. Buradan geriye gidiş asla ve asla olmayacaktır" dedi.

EN BÜYÜK AK PARTİ
Ak Parti'nin hiçbir zaman tek eksenli bir parti olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Hiçbir zaman kadının temsil edilmediği parti olmadı. Kadınlarımızın Ak Parti içinde en etkin görevlerde bulunması için de önünü açmaya önem gösterdik. Dünyanın en büyük kadın teşkilatına sahip partisi Ak Parti'dir. Partimizin 9 milyona aşkın üyesinin 4 milyondan fazlası kadınlarımızdır. Bu rakam diğer partilerin toplam üye sayısının 3 katı kadardır..." ifadelerini kullandı.

SURİYELİ BEBEKLER BU VATANIN EVLADI
Uyguladıkları ve uygulayacakları sosyal politikalarda ülkede kimsesiz ve sahipsiz kalan tek bir yetim bırakmayacaklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Somali'nin Suriye'nin yetimlerine de aynı ihtimamı gösteriyoruz. Suriyeli 66 bin bebek Türkiye'de doğdu. Kendi vatanlarını tanıyamayan bu bebekler, artık sadece Suriye'nin değil aynı zamanda bu toprakların öz çocuklarıdır. O yetimlere sonuna kadar sahip çıkmak için dünyanın önünde o yetimleri sahipsiz bırakmamış" diye konuştu.

28 ŞUBAT GERİ GELMEYECEK
"25. dönem ilk defa başörtülü kadınlarımız da diğer kadınlarımızla birlikte eşit olarak milletvekili aday listelerine girdiği dönem oldu" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ,"Daha önce de başörtülü kardeşlerim mecliste vardı ama dönemin yarısında başlarını örtme imkanına kavuşmuşlardı. Şimdi artık milletin temsilcisi olmak bağlamında başı örtülü, başı açık ayırımını tümden ortadan kaldırdık. Kıyamete kadar kimse daha bu topraklarda 28 Şubat zihniyetinin geri gelmesini sağlayacak şartları oluşturamayacaktır" şeklinde konuştu.

KADINLARA ÖVGÜ
Doğum yaptırmak için toplantıdan ayrılıp geri gelen eşini selamlayan Başbakan Davutoğlu, "Çalışan bir kadın olarak Sare hanım da aramıza katıldı, hoş geldin diyelim. Kadınlarımız hep bir yerden bir yere koşarlar, yetişmeye çalışırlar. Biz erkekler bir gündü bir işe odaklanabiliriz. Ama kadın Rabbimiz o kadar güzel kabiliyetler vermiş ki, erkeklerin aksine aynı anda 5 işle uğraşabilirler ve 5 problemi çözebilirler. Bir taraftan telefonla konuşup, bir taraftan yemek pişirip, bir taraftan çocuğuna hikaye anlatabilirler. Bu arada göz kaş işaretleriyle beylerine ne yapıp, ne yapmamaları gerektiğini söylerler. Erkekler bırakın yapabilmeyi, nüfuz dahi edemezler" dedi. Başbakanın bu sözleri salondakileri güldürdü.

ANNELERE ÇAĞRI
Terörün ve terörle birlikte ortaya çıkan bütün dertlerin devasının kadınlar olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Biz şehit annelerimizin Diyarbakır anneleriyle el ele vererek, bu terör belasına karşı aynı gür sesle haykırmalarını rica ediyoruz" diye konuştu. Davutoğlu, " Ben inanıyorum ki annelerin merhamet ve şefkat yüklü yürekleri, bu acıya son verecektir. Yürekleri birleştireceğiz. Bu yüreklerden bir merhamet ülkesi kuracağız, bir merhamet medeniyeti kuracağız. Allah korkusu ve anne şefkate en büyük emniyet tedbiridir" şeklinde konuştu

ÇOCUKLUK DUASI
Çocukken Babaannesi ve dedesinin kulağına fısıldadığı duayı bugün Türkiye için ettiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şahsi olarak edilen o duayı şimdi ülkem için hep ediyorum. Yarab bize öyle bir feyzi kanaat ver ki, değil namerde, merde dahi eyleme muhtaç" dedi.

DEVLET ANA OLMALI
Devlet için hep devlet baba denilmesini eleştiren Başbakan, " Hep devlet baba denir. Öyle söz edilir. Kemal Tahir'in en sevdiğim romanı Devlet Ana. Bizim devletimiz ana şefkatine sahip olmalı, baba otoritesine değil" dedi. Başbakan konuşmasının ardından Atatürk Havalimanı'na geçerek partisinin Antalya mitingi için bu kente hareket etti.

(FOTOĞRAF)