Güney Kore'de mahkemenin, geçen ay Devlet Başkanı Park  Geun-hye'nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz  skandalına yönelik soruşturma kapsamında, savcıların, teknoloji şirketi  Samsung'un Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong hakkında tutuklama kararı çıkarılması  yönündeki talebini reddetmesinin ardından Lee, yeniden ifadeye çağrıldı. 
 
Yonhap haber ajansına göre, Samsung'un veliahdı olarak görülen Lee,  ikinci kez özel yetkili savcılar tarafından sorgulandı.
 
Ülkedeki yolsuzluk skandalına ilişkin geniş çaplı soruşturma yapan  özel ekipten bir sözcü, gazetecilere, yetkililerin "son üç haftadır ek soruşturma  yürüttüğünü" ve Lee'yi ek suçlamalarla sorgulamayı planladığını ifade etti.
 
Savcıların, Lee hakkında yeniden tutuklama talep edip etmeyeceği henüz  bilinmiyor.
 
Savcıların tutuklama kararı çıkarılması talebine karşı mahkeme, 19  Ocak'ta Lee'nin zimmetine para geçirme ve yalancı şahitlik suçlamalarıyla  tutuklanması için yeterli kanıt olmadığını bildirmişti.
 
Lee Jae-yong'un, Samsung'un, Choi'nin kızının Almanya'daki binicilik  derslerine maddi destek sağlamak için Choi ve kızının sahibi olduğu bir Alman  şirketine 18,4 milyon dolar aktardığı suçlamasıyla sorgulandığı kaydedilmişti.
 
Lee'nin, şirketin 75 yaşındaki babasından kendisine sorunsuz devri  için Park Geun-hye ve yakın dostu Choi Soon-sil'le bağlantılı vakıflara  milyonlarca dolar yardım yaptığı iddia ediliyordu.
 
  Lee, aralık ayında verdiği ifadede daha önce meclis soruşturmasında  yaptığı tanıklığı değiştirmiş, bu kez Devlet Başkanının Choi Soon-sil'e para  aktarılması için şirketi zorladığını öne sürmüştü. Lee Jae-yong, daha önce  yapılan bağışları kabul etmiş fakat şirketin bunun karşılığında herhangi bir  siyasi nüfuz sağlamadığını belirtmişti.
 
Choi ve kızına para aktarıldığına ilişkin suçlamaları incelemek üzere  kasım ayında Samsung'un Seul'deki şubelerine baskın düzenlenmişti.
 
Samsung Başkanı Lee Kun-hee’nin 2014'te geçirdiği kalp krizinin  ardından tek oğlu olan Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, eylül ayında şirketin  yönetim kuruluna girmişti.

Kaynak:Miliyet