KASTAMONU (AA) – Tosya ilçesine bağlı Karabey köyündeki 900 yıllık Şeyh Aliyyül Bü-Ka Türbesi, köylüler tarafından yeniden inşa edildi. 

Karabey köyü muhtarı Bekir Yazanlar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şeyh Aliyyül Bü-Ka'nın 12. yüzyılda yaşamış bir veli olduğunun kitaplarda geçtiğini söyledi. 

Ahşap olan ve bakımsızlıktan yıkılmak üzere bulunan türbenin tarihe verilen değeri yansıtmadığını belirten Yazanlar, şöyle konuştu:

"Aslına uygun olarak restore edelim dedik ama bina çok eski ve yıkık bir haldeydi. Biz de köylülerle bir araya gelip nasıl bir yol izlememiz gerektiğini tartıştık, yeniden inşa edilmesine karar verdik. Aynı zamanda kışın sıcak yazın ise soğuk akan bir çeşmesi de var. Biz de hem türbeyi hem de çeşmesini yeniden inşa etmek için çalışmalara başladık. Yaklaşık 17 bin lira maliyetin tamamını köyümüzdeki hayırseverler karşıladı."

Yazanlar, Türk milletinin şanlı tarihe her zaman ve her yerde sahip çıktığını dile getirdi. Türbenin inşasında emeği geçenlere teşekkür eden Yazanlar, Şeyh Aliyyül Bü-Ka'nın hayatının günümüzde daha iyi anlatılabilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini kaydetti.