Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ile Kütahya Ziraat Mühendisleri Odası işbirliği ile Ceviz Yetiştiriciliği paneli düzenledi.
Panele Prof.Dr. Mehmet Rüştü Karaman, Prof.Dr.Aydın Adiloğlu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Seyit Mehmet Şen ile ceviz fidanı üreticisi İlyas Dülger katıldı.
Dünyada olduğu gibi Türkiye için de son dönemde gündemde olan, pazar değeri yüksek ceviz bitkisinin çok önemli hale geldiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Kütahya potansiyelini değerlendirmek için, hocalarımızın katkılarıyla bu toplantıyı tertip ediyoruz. Kötü hava koşulları nedeniyle ilçe Müdürlerimi ve personelimi davet edemedim. Arzu ederim ki daha büyük bir organizasyonla daha uygun bir iklimde ve koşulda bu şevk bu heyecan bu hizmet etme arzusu hocalarımızı yeniden Kütahya’ya getirir. Panele katılan arkadaşlarımızın aklında zihninde Kütahya için pozitif yönlü üretime dönük olarak katkı sağlamasını umut ediyor, panele katılan hocalarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Kütahya’da ceviz üretimi alanı 2013 yılında yaklaşık 10 bin dekar iken 2014 yılında 12 bin dekara yükselmiştir. Dikim alanlarındaki artış Bakanlığımızın sertifikalı fidan destekleri ve organik tarımı geliştirme projesi uygulamaları etkili olmuştur. İlimizde 1600 dekar alanda ceviz, 800 dekar alanda da badem yetiştiriciliği organik olarak yapılmaktadır. Ayrıca İl Özel İdaresince 2013 yılında 188 bin TL 2014 yılında 120 bin TL ve 2015 yılı için ise 107 bin TL ceviz fidanı alımı için kaynak aktarılmıştır" dedi.
Prof Dr. Mehmet Rüştü Karaman’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof Dr. Aydın Adiloğlu ise ceviz yetiştiriciliğinde bitki besleme, toprak isteği, hastalıklar ve budama konulu sunumunu yaptı.
Prof.Dr. Seyit Mehmet Şen; Çin’in yılda 800 bin ton, Amerika’nın 400 bin ton, Türkiye’nin 180 bin ton civarında üretim yaptığını belirtti. Cevizin bir çok faydası bulunduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Seyit Mehmet Şen, "Ceviz mutlaka her gün en az 30 gram tüketilmeli. Çünkü cevizde Omega 3 yağı vardır. Bunu vücut yapamaz ve dışarıdan alır. Bu nedenle ceviz mutlaka tüketilmeli” diye konuştu.
Prof.Dr. Şen, ceviz yetiştiriciliğinde arazi seçimi, sertifikalı aşılı fidan kullanımı, dikme sıklıkları, hasat teknikleri hakkında da katılımcılara sunum yaparak bilgiler verdi.
Kütahya Ziraat Odası toplantı salonunda, 80 kişinin katılımı ile İl ve ilçe Ziraat Odası Başkanları, Şube Müdürleri, Tar-gel personeli ile ceviz yetiştiricilerinin iştirakiyle gerçekleştirilen panel karşılıklı soru cevap bölümünün ardından Kütahya Ziraat Mühendisleri Odasının panelistlere Kütahya hatırası olarak çini tabak hediye etmesinin ardından son buldu.(EFE)