Metin ÖZDEMİR/POLATLI(Ankara), ()- İÇ Anadolu'nun en önemli soğan üretiminin yapıldığı Ankara'nın Polatlı ilçesinde üreticiler bu yıl yüksek fiyat nedeniyle oldukça mutlu. Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, soğanın kilogram fiyatının 80 kuruşun üzerine çıktığını söyledi.
2014 yılında üreticileri üzen soğan fiyatının bu yıl yüzleri güldürdüğü belirtildi. Geçen yıla göre 8 bin dekar daha az ekim yapılan Polatlı'da yaklaşık 250 bin ton soğan üretimi gerçekleştirildi. Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, bu yıl 62 bin dekarlık alanda soğan üretimi gerçekleştiğini, geçen yıl ise 70 bin dekarlık alanda 400 bin tona yakın üretim yapıldığını vurguladı. Soğan ürünün az olması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirten Köseoğlu, şu anda Polatlı piyasasında çiftçiler ürettikleri soğanın kilogramını 70-80 kuruşa sattıklarını, bu fiyatların ise son derece memnun edici olduğunu açıkladı.
IRAK'A İHRACAT ETKİLEDİ
Oda Başkanı Zekai Köseoğlu, soğan fiyatlarının artmasının en önemli nedenini verimin az olmasıyla düşük üretim yapılması olarak açıkladı. Bununla birlikte küçük çaplı da olsa Irak'a yapılan soğan ihracatının fiyat artışında etkili olduğunu belirten Köseoğlu, "Fiyatlar arz ve talep meselesinden dolayı değişiyor. Bu yıl üretim miktarı geçen yıla göre düşük. Dolayısıyla fiyatlar da yüksek. Soğanın dekar başına maliyeti 30 kuruş civarında. Üreticiler 80 kuruşa soğan sattıklarında 50 kuruş kar etmiş oluyorlar. Bu da çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI