Çevrecilik bilincine katkıda bulunma misyonu ve bu misyona Samsun halkının da ortak olması amacıyla faaliyetlerine devam eden SAMGAZ, kış aylarının gelmesiyle birlikte abonelik işlemlerinde de yoğunlukların arttığını açıkladı.
SAMGAZ Genel Müdürü Yılmaz Kolsan "Doğal gazın çevreci, verimli ve doğru kullanıldığında güvenli bir enerji kaynağı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Doğal gaz temiz bir yakıt olmasının yanı sıra, gaz halinde olması nedeniyle, yanıcı ve yakıcı moleküllerinin birleşme şansı fazla olduğu için daha yüksek verimle yanmaktadır ve otomatik kontrole daha uygun olması nedeni ile enerji tasarrufu sağlamaktadır” dedi.

DOĞAL GAZI VERİMLİ KULLANALIM
Doğal gazın doğru ve bilinçli kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kolsan, "Uzun ve soğuk geçen kış aylarına yaklaştığımız bu günlerde; enerji tüketimlerinin artması, gerek bütçemizi gerekse ülke ekonomimizi olumsuz olarak etkilemektedir. Yapılan araştırmalar uygulayacağımız birkaç basit ve pratik yöntem ile enerji tüketimlerimizi yüzde 30 oranında düşürebileceğimizi gösteriyor" diye konuştu.
Bina ve duvar izolasyonunun mutlaka yapılması gerektiğini ve çift çamlı pencerelerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Kolsan, "Isı merkezlerinin bodrum yerine çatıda kurulması ile binalar daha tasarruflu, daha çevreci ve daha emniyetli olacaktır. Cihazları düşük sıcaklıkta gece, gündüz sürekli yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten daha ekonomik olacaktır. Odalarda bulunan masa, sandalye ve yataklar dış duvarlardan uzak tutulmalıdır. Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesi sağlanmalı ve camların temizliği günlük yapılarak güneşin pasif ısıtması sağlanmalıdır” dedi.

TAHAKKUK VE TAHSİLAT SİSTEMİ ONLİNE YAPIYA TAŞINDI
2015 yılı içerisinde yapılan sistem geliştirmeleri hakkında da bilgi veren Genel Müdür Kolsan “2015 yılı itibariyle bütün tahakkuk, tahsilat ve saha faaliyetlerimizi online platforma taşıdık. Sahadan yapılan işlemlerimiz anlık olarak sistemimize yansımaktadır. İş süreçleri kapsamında yapılan değerlendirmeler ile gerek duyulan iş emirleri fotoğrafları ile birlikte sistemimizde otomatik olarak arşivlenmektedir. Sayaç okuma işlemlerimiz esnasında abonelerimize bırakılan fatura bilgileri anlık olarak bütün anlaşmalı kurumlarımız ile paylaşılmaktadır. Bu aşamada da online yapıya geçen kurumlar bilgileri sistemlerine yine anlık olarak yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.
Kolsan, 2016 yılı itibariyle online sisteme geçmeyen kurumlar ile veri paylaşımının yapılamayacağını bildirerek müşterilerin mağdur olmaması aşısından çalıştıkları kurum bilgilerini www.samgaz.com.tr adresinden kontrol edebileceklerini bildirdi.


SAYAÇ KALİBRASYON İŞLEMLERİ ŞEHİR GENELİNDE BAŞLADI
Kolsan, Ölçü ve Ölçü Aletleri Yönetmeliği 9.maddesi b bendinde; elektrik, su, havagazı, doğal gaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri 10 yılda bir yapılır ibaresinin yer aldığını, bu kapsamda, Samsun şehrine ilk doğal gaz arzının sağlandığı 29 Ekim 2005 tarihinden itibaren montajı yapılan doğal gaz sayaçlarının 10. yılını doldurması sebebiyle şehir genelinde kalibrasyon işlemlerinin başladığını bildirerek “Günümüze değin lisans bölgemizde 150 bin adet sayaç montajı gerçekleştirmiş, 2015 yılı için 2 bin 100 adet, 2016 yılı için yaklaşık 26 bin adet sayacın kalibrasyonunun yapılması planlanmış olup; kalibrasyon işlemleri bu doğrultuda başlatılmıştır. Abonelerimizin sayaçları demonte edilerek yeni sayaçları anında takılmakta; abonelerimizden de herhangi bir ücret talep edilmemektedir” açıklamasını yaptı.
Kolsan, demonte edilen sayaçta ölçülen tüketimin ise bir sonraki faturaya ekleneceğini dile getirdi.