İstanbul, 29 Ekim () - Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC) "kanser" uyarısına ilişkin olarak, "kesin bir bulgu yok" diyerek, "etten vazgeçmeyin" çağrısı yaptı.

ETBİR'den yapılan yazılı açıklamada, "Kırmızı etin kansere neden olduğuna dair kesin bir bulgu yok. Raporda da belirtilen 'etki edebileceği' gözlemidir ve kırmızı etin besin değerine vurgu yapılarak, ülkelere göre yeme alışkanlığının diyetlerde dikkate alınarak dengelenmesi gerektiği belirtiliyor" denildi ve şu konulara dikkat çekildi:

"Tek bir ürün grubunu riskli göstermek hatalı ve eksik bir açıklamadır. Burada en önemli faktör etin pişirme şeklidir. İşlenmiş et ürünlerinde ise pişirmenin yanı sıra kullanılan katkı maddeleridir. Ülkemizde son yıllarda yapılan düzenlemelerle et ürünlerinde kullanılan nitrat ve nitrit gibi katkı maddelerinin düzeyinde ciddi azalmalara gidilmiştir. Yapılan açıklamada etin veya et ürünlerinin fazla tüketilmesinin riski arttırma ihtimalinin olduğu belirtilmektedir. Et ve et ürünlerinin tüketimi ülkemizde sanıldığı kadar yüksek değildir. "

Yeterli ve dengeli beslenme için et ve et ürünlerinin diyette bulunması gereken "önemli bir ürün grubu" olduğu da vurgulanan açıklamada, "Et, protein miktarı ve kalitesi, B grubu özellikle de B12 gibi vitaminleri, demir ve çinko gibi mineral maddeleri ile insan beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Et, diyette yer alması gereken önemli bir gıda maddesidir. Diyetten kırmızı etin çıkarılması kanser dahil pek çok hastalık açısından risk oluşturabilir" denildi ve şöyle devam edildi:

"Hijyenik ve teknolojik kurallara uygun olarak üretilmiş kırmızı et ve et ürünleri yeterli ve dengeli beslenme için büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki sadece et değil her bir gıda grubunun aşırı tüketimi sağlık açısından risklidir. Ancak etten ve et ürünlerinden kaynaklanabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesi için yüksek sıcaklıklarda uzun süreli pişirmeden kaçınılması da oldukça önemlidir. "