ÇANAKKALE’den yasadışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışırken içinde 46 kaçak göçmenin bulunduğu lastik bota kuru yük gemisinin çarpması sonucu ölen 1’i bebek, 5’i çocuk 13 kişinin otopsileri Bursa Adli Tıp Kurumu'nda tamamlandı. Anneleri Nazlı Halil Sido (39) ile birlikte hayatlarını kaybeden Halil (3), Huda (5), Abude (6) ve Ramadan Sido’nun (11) cenazeleri, bir akrabası tarafından yapılan teşhis sonrası toprağa verilmek üzere Suriye’nin Afrin şehrine götürüldü. Sido kardeşlerden geriye, umut yolculuğundan önce birlikte çektirdikleri fotoğrafları kaldı.
Ailesi ile birlikte çıktığı umut yolculuğunda Bodrum açıklarında boğulduktan sonra cesedi kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan bebeğin fotoğrafı hafızalardan silinmeden, 20 Eylül’de Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi açıkların bir başka facia meydana geldi. Yasadışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçmeye çalışan 46 kaçak göçmeni taşıyan lastik bota, Babakale açıklarında kuru yük gemisi çarptı. Denize düşen kaçaklardan 1’i bebek, 5’i çocuk 13 kişi yaşamını yitirdi. Kaçaklardan 9’unu Türk Sahil Güvenlik ekibi, 20’sini de Yunan Sahil Güvenlik ekibi kurtarırken, 4 kişi ise bulunamadı.
Facianın ardından, Suriyeliler'in cesetleri,  otopsileri yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu’na getirildi. Cumhuriyet Savcısının incelemesinin ardından otopsiler yapıldı. Faciada çocukları Halil, Huda, Abude ve Ramadan ile birlikte hayatını kaybeden Nazlı Halil Sido’nun Gaziantep’te yaşayan yeğeni Mustafa Halil’e ulaşan yetkililer, yapılan teşhisin ardından cenazeleri dün kendisine teslim etti.
Ailenin, Yunanistan’a gitmek için yola çıktıklarını söyleyen Mustafa Halil, "Türkiye'ye geldikten sonra İzmir’de oturuyorlardı, paraları yoktu. Eniştem çalıştığı yerden haftalık 400 lira alıyordu, Bu para da yetmiyordu. Kendileriyle yolculuk için bota binmeden önce görüştüm. Eniştem, 'Kişi başı 1200 dolara Yunanistan’a götürüyorlar. Ben 6 kişi için 4 bin dolar verdim. Yunanistan’dan Almanya’ya gideceğim, Orada kişi başına 670 Euro veriliyormuş' dedi. Daha sonra görüşemedik. Sonra yaşanan olayda kendisi ağır yaralı olarak kurtarılıp İzmir'de tedavi altına alınırken, halam ve 4 kuzenim ise yaşamlarını yitirdi. Aileden geriye ise önceden çektirdikleri fotoğraflar elimizde anı olarak kaldı" diye konuştu.
Nazlı Halil Sido ile birlikte 4 çocuğunun cenazeleri, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürlüğü’nde yıkandı. Cenazeler tabutlara konulduktan sonra Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görevli 7 kişinin yaptığı duanın ardından tahsis edilen cenaze aracıyla Suriye’de gömülmek üzere Mustafa Halil tarafından Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı'na götürüldü.

FOTOĞRAFLI