Mustafa BAĞDİKEN-Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli) () - BAYRAM tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin iki gün önceden yola çıkmasıyla dün İstanbul'da olduğu gibi Kocaeli'nde de TEM ve D- 100 karayolunda kilitlenen trafik bugün de adım adım ilerledi. Bu sabah saat 06.00'da çekilen hava fotoğraflarında da yoğunluğun boyutları ortaya çıkarken, saatler ilerledikçe İstanbul'dan Ankara ve Anadolu illerine doğru trafik yoğunluğunu artarak devam ettiği gözlendi.
Kocaeli bölgesinde trafik yoğunluğu çarşamba sabahı saat 06.30 ile 08.30 arasında iki saatlik bir dalgalanma halinde oldu. Asıl yoğunluk, aynı gün saat 14.00'den sonra geldi. Bu saatten itibaren İstanbul’dan Anadolu yönüne son yılların en büyük trafik akışı gözlemlenmeye başladı. Aynı saatlerde, İzmit Körfezi'ni dolaşmak istemeyen Yalova, Bursa yönüne gidecek araç sürücülerinin tercih ettiği Gebze Eskihisar'daki İDO’nun Feribot İskelesi'nde meydan tamamen dolmaya başladı. Akşam saatlerinde ise kuyruklar gişelerin dışına taştı.
İSTANBUL- İZMİT ARASINI 6 SAATTE ALDILAR
Sabaha kadar devam eden yoğunluk bu sabah daha da arttı. Bugün saat 10.00 sıralarında araç kuyruğu Gebze’ye doğru uzadı. Yalova Topçular’a giden 18 feribot bekleme yapmaksızın geri dönmelerine rağmen kuyrukların eritilmesi mümkün olmadı.
TEM ile D-100 karayolunda da yoğunluk gece- gündüz sürdü. Dün gece yarısı, TEM yolunun Körfez ilçesi ile Gültepe geçişi arasında trafik uzun süre durdu. Birçok sürücü, İstanbul’dan akşam saatlerinde çıkıp İzmit’e 5-6 saatte ulaşabildiklerini ve yola çıktıklarına pişman olduklarını söyledi.
TEM'in Kocaeli kesiminde bugün özellikle Gebze’den itibaren Dilovası geçişi, Hereke Mağaraburnu mevkii, tünel ve viyadüklerin bulunduğu İzmit Gültepe ve Bekirdere mevkiinde trafik sık sık durdu. Zaman zaman küçük hasarlı kazalar ve dur kak nedeniyle araçlarda meydana gelen arızalar da trafiği içinden çıkılmaz hale getirdi. Trafiğin Körfez-İzmit arasında sıkışmasında, TEM'in Gültepe mevkiinde tünel ve viyadük geçişlerine doğru 3 şerit olan yolun 2 şeride düşmesi de trafiği felç etti.
TEM ve D-100 karayolunda trafiğin kilitlenmesi, yapımı devam eden Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu'nun bir an önce bitirilmesinin önemini ortaya koydu. Projede yer alan ve inşası süren İzmit Geçiş Köprüsü tamamlandığında, Yalova- Bursa ve Ege illerine gidecek araçlar buradan geçecek, TEM ve D-100 trafiği rahatlayacak. İstanbul'dan başlayıp İzmit'in kuzeyinden geçmesi planlanan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve normal günlerde bile araç trafiğinde yetersiz kalan TEM ve D-100 karayolu için alternatif olabilecek.
FERİBATLA 30 SAATTE 35 BİN ARAÇ TAŞINDI
Bu arada İDO'nun bölge sorumlusu Aşkın Lermi dün sabahtan bugün öğlen saatlerine kadar olan 30 saatlik süre içinde İDO'nun Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasında yaklaşık 35 bin araç taşıdığını açıkladı.
TEM ve D- 100 karayolunda yoğunluk devam ederken öğleden sonra Eskihisar Feribot İskelesi'nde araç kuyrukları azalmaya başladı. 19 feribotun beklemeksizin sefer yaptığı iskelede saatler ilerledikçe araçların bekleme süresi 10 dakikaya kadar düştü.

FOTOĞRAFLI