Muhammet KAÇAR/RİZE, () - DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde Çaykur ve özel sektör kuruluşları tarafından bu yıl üreticilerden alınan 1100 kilo tomurcuktan 350 kilo civarında beyaz çay üretildi. Dünyada, 'İmparatorların çayı' olarak bilinen, Türkiye’de ise 'Beyaz iksir' adıyla kilosu 4 bin liradan satılan beyaz çayda düşük üretim nedeniyle taleplerin karşılanamayacağı açıklandı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, beyaz çayın ikinci üretim yılında kurumun 800, özel sektörün ise 300 kilo olmak üzere toplam 1100 kilo beyaz çay tomurcuk alımı gerçekleştirildiğini söyledi. Üretimin geçen yıla göre düştüğünü ifade eden Sütlüoğlu, “Geçen yıl 1530, bu yıl ise 1100 kilo beyaz çay alımı yapıldı. Rekolte düşüklüğünün vatandaşların ürettikleri beyaz çayı kendilerine  saklamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Üretim düşük olduğu için tek kişiye çok fazla beyaz çay vermiyoruz. Herkes beyaz çay alabilsin diye az miktardaki gramajlarda satış yapıyoruz. Tüm talepleri karşılayamayacağız. Yurt dışından gelen taleplere de cevap veremiyoruz. Öncelikle iç pazarı doyurabilmek istiyoruz. Dünyaya açılırsak talebi karşılayacak kadar üretimimiz yok” dedi.
DÜNYADA İMPARATORLARIN ÇAYI OLARAK BİLİNİYOR
Çayın en üst tepe tomurcuğunun tek tek elle ve kuru bir havada toplanması ve hijyenik bir ortamda kurutulması sonucu elde edilen beyaz çayın sağlık yönünden değerli bir ürün olduğunu ifade eden Sütlüoğlu şunları söyledi:
“Diğer çaylarımız da sağlığa faydalı ancak bu daha konsantre bir ürün. Çayın tüm  özelliklerini bünyesinde bulunduruyor. Dünyada 'İmparatorların çayı' olarak adlandırılan beyaz çayı biz de 'Beyaz iksir' diye markalandırdık. Şifa kaynağı olan beyaz çayı herkesin içmesini tavsiye ediyoruz. Gençleştirme, antioksidan, cilt yenileme ve kanseri önleme özellikleri dünyada kanıtlanmış bir ürün.”
GIDA TAKVİYESİ VE İLAÇ ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Japonya’da yapılan araştırma sonrasında Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok ettiği belirlenen ve 'JP53' kod adı verilen etken maddeye rastlanması sonrası başlatılan çalışmaların da sürdüğünü ifade eden Genel Müdür Sütlüoğlu, “Uzun soluklu bir çalışma. Beyaz çay kısa zamanda gıda desteği ürünü de olabilir. Ancak ilaç olabilmesi birkaç yıl alabilecek bir çalışma yapılması gerekiyor. Uluslararası mevzuat çerçevesinde yapılacak uygulamalar var. Bu çalışmaları sürdürüyoruz” dişe konuştu.

FOTOĞRAFLI