Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da 6 aylık Suriyeli bebek Aliye Rezzuk, anne ve babasına ulaşılamadığı için mahkeme kararıyla yapılan kalp ameliyatıyla yaşama tutundu.
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde özel bir hastaneye tedavi için getirilen ve adının Aliye Rezzuk olduğu belirtilen 6 aylık bebeğin Suriyeli ailesi ortadan kayboldu. Yapılan tahlillerde kilo alamadığı ve doğuştan kalp hastası olduğu saptanan kız bebek, 1.5 ay önce ambulansla Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne sevk edildi. Acil ameliyat edilmesi gereken Suriyeli bebek, anne ve babası bulunamadığı ve onayları alınamadığı için bir süre beklemek zorunda kaldı.
DOKTORLAR MAHKEMEYE BAŞVURDU
Minik kızın ameliyatının aciliyetinin artması üzerine Balcalı Hastanesi'nde görevli doktorlar, sağlık önlemi uygulamasının yapılabilmesi için Adana 1'inci Çocuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemeden hızla alınan sağlık tedbiri kararıyla 6 aylık bebek, geçen hafta uzman doktorlarca yapılan kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Hacer Yıldızdaş, Suriyeli bebeğin durumunun iyiye gittiğini anlattı.
"AMELİYAT OLMASA KAYBEDECEKTİK"
Aliye Rezzuk bebeğin çocuk kalp ve damar hastalıkları, çocuk kardiyoloji ve yenidoğan bilim dalında görevli doktorlarca takip edildiğini belirten Prof. Dr. Hacer Yıdızdaş, şöyle konuştu:
"Bebeğimiz buraya getirildiğinde anne ve babası yoktu. Tam tedavisinin yapılabilmesi için yaklaşık 1 ay boyunca anne ve babası arandı ancak bulunamadı. Bebeğin kalp yetmezliği bulguları düzelmediği ve kilo alamadığı için ameliyat ettirmek zorundaydık. Ameliyat olması gereken tüm bebeklerin ebeveynlerinden yasal olarak bir onay almak zorundayız. Anne ve babasını bulamadığımız için mahkemeye başvurduk. Bebeğin yararı açısından mahkeme kararı aldık ve ameliyat ettik. Sağlığı şu an iyi. Eğer ameliyat olmasaydı muhtemelen kaybedecektik. Anne ve babasına hala ulaşamadık. İl Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdik ama onlar da ulaşamadı. Sığınmacıların kaldığı kamplarda kalan bir anne baba değiller. Bebeğimiz sağlığına tam olarak kavuştuğunda anne ve babasına ulaşılamazsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü'ne teslim edeceğiz."

FOTOĞRAFLI