Oğuzhan KILIÇ/ ÇAVDARHİSAR,(Kütahya),() - KÜTAHYA'nın Çavdarhisar ilçesindeki antik çağ dünyasının ilk borsası olan Aizanoi Antik Kent'te, 'Antik Çağ Halk Pazarı' kuruldu.
Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kent'te tarih yeniden canlandırıldı. Kentte kazı çalışmalarını yürüten Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ile öğrencilerinin düzenledikleri 'Antik Çağ Halk Pazarı' törenle açıldı. Arkeoloji öğrencilerinin antik çağ giysilerini giydiği törene Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Ak Parti Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ve İshak Gazel, Kütahya Belediye Başkanı Ak Partili Kamil Saraçoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Altınkaya ile çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikler kortej yürüyüşüyle başladı. Antik Çağ giysili öğrenciler kazı evi olarak kullandıkları binaların önünden yürüyerek Aizanoi Antik kentine geldi. Burada Aizanoi Borsası'nın gongu çalındı. Antik çağ kıyafetleri giyen öğrenciler de dans gösterisi sundu.
Vali Şerif Yılmaz ile beraberindekiler antik kentte kurulan giysi, organik ürünler, kartpostallar, Kybele süpürgeleri ve el ürünlerinin sergilendiği stantları gezdi. Antik Çağ Pazarı'ndaki ürünler İmparator Diocletianus'un tavan fiyat kararnamesi dikkat alınarak açık artırmayla satışa sunuldu. Tarihi yeniden yaşadıklarını belirten Vali Şerif Yılmaz, "Dünyanın ilk yazılı kayıt altına alınmış en eski borsasındayız. Aizonai Antik kenti uzun yıllardan beri kazı çalışması yapılan dünyanın en önemli tarihi merkezlerinden bir tanesi. Anadolu'da ayakta kalan, günümüze ulaşan, dünyada eşine benzerine rastlanmayan hem arenayı, hem de tiyatroyu birarada bulunduran önemli bir tarihi yapı. Daha önce Alman kazı ekibi tarafından çalışmalar yapılan Aizonai Antik Kenti'nde kazı çalışmaları şuanda Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI