Macaristan’da 1 Mayıs kutlamaları, muhalefet partilerinin hükümeti istifaya davet eden bir organizasyona döndü.
Macaristan genelinde ve başkent Budapeşte’nin birçok meydan ve parkında düzenlenen kutlamalar renkli geçti. Özellikle muhalefet partilerinin düzenlediği kutlamalar, hükümeti oluşturan Genç Demokratlar Partisi iktidarının istifasını isteyen bir organizasyona dönmesi, hükümeti oldukça rahatsız etti. Budapeşte Milenaris Park’ta düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına özellikle çocukların katılımı fazla oldu.
Macaristan Ana muhalefet Partisi konumundaki Jobbik Budapeşte Gemi Tersanesi Adası’nda düzenlediği 1 Mayıs kutlamalarında 2010 yılından bu yana hükümeti oluşturan Genç Demokratlar Partisi ve Başbakan Viktor Orban’ın bir an önce istifasını istedi. Muhalefetteki diğer 4 sosyalist partisi ise Budapeşte Kahramanlar Meydanı ve Şehir Parkı’nda birlikte ortaklaşa düzenledikleri 1 Mayıs kutlamalarında, hükümetin işçileri düşünmediğini, zenginlerin daha da zengin olduğu bir sistem kurduğuna değinerek, Başbakan Viktor Orban’ı istifaya davet etti.
Kutlamalara katılan Elizabeth isimli Macaristan vatandaşı, bugün bu organizasyona işçilerle ve emeklilerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için geldiğini, Macaristan’da hükümeti beğenmediğini ve istifasını istediğini söyledi.
1 Mayıs kutlamalarında yer alan 70 yaşındaki Janos isimli Macaristan vatandaşı, hükümetin işçi ve emeklilere sahip çıkmadığını, sosyal güvenceyi destekleyen bir hükümetin gelmesini arzu ettiğini kaydetti.
38 yaşındaki Gabor ise, Macaristan’da sistemin iyi işlemediğini, sistemin kendisinin problem olduğunu, taşıdığı pankartın hükümetin nasıl işlediğini gösterdiğini söyledi. Gabor, 2010 yılından bu yana Macaristan’da yaşanan siyasi sistemin işçi ve emeklinin yanında olmadığını, dolayısıyla hükümetin istifa etmesinin gerektiğini açıkladı.
Macaristan’daki kutlamalar, taşkınlık yaşanmadan sona erdi.