ULUSLARARASI Af Örgütü (UAÖ) adına araştırma yapan Andrew Gardner, Türkiye’de sayıları 1 milyon 800 bini bulan Suriyeli sığınmacıların büyük bölümünün artık ülkelerine dönmeyeceğini söyledi.
Amerika’nın Sesi Radyosu, Türkiye’nin sınır bölgelerindeki kamp alanlarında yaşayan Suriyeli sayısının 270 bine yakın olduğunu 1.5 milyondan fazla kişinin de Türkiye içerisinde devlet kontrolündeki geçici yerleşim alanları dışında olduğunu aktardı. UAÖ adına Türkiye’de araştırma yapan Andrew Gardner, Amerika’nın Sesi’ne Türkiye’nin üstlendiği rolü takdir etmek gerektiğini anlatırken, “Yakın gelecekte sığınmacıların evlerine dönemeyeceği gözüküyor. Türkiye’nin yaptığı iş çok önemli ve önemini gelecekte de koruyacak” dedi. Gardner, Suriye kaynaklı olarak IŞİD’in olası sığınmacıları da hedef alabilecek saldırılarına karşı önlem alınması, Suruç gibi olaylarda asıl suçlular ortaya konulması gerektiğini söyledi.
Suriyelilere ‘açık kapı’ politikasıyla sınırını uzun süre açık tutmuş Türkiye’nin sığınmacılara 4 yıldan uzun süreden bu yana ev sahipliği yaptığı ve yasal statü sağladığını ifade eden Andrew Garner şöyle konuştu:
"Öyle görünüyor ki bu yasal olarak bulunanlardan çoğu asla dönemeyecektir, aşikar. Türk Hükümeti’nin politikası artık bu durumu göze almalı. Bu popülasyonun bir kısmı Türkiye’de kalacak. Bu kişilere değer verilmeli ve gelecek için mutlaka topluma adaptasyonları sağlanmalı. Türk hükümeti de artık sığınmacı olarak gelenlerden bir kısmının dönmeyeceğinin farkında. Resmi geçici yerleşim yerleri dışında çoğunluğunun çok yoksul olmasından kaynaklı Suriyeliler aşırı kalabalık evlerde kalıyor. Hatta tuvalet, hava bile olmayan ev koşulları var. Bu koşulları değiştirmek için uluslararası toplumun mutlaka yardım etmesi gerekir. Uluslararası Af Örgütü olarak uluslararası toplumun tepkisini ‘utanç verici’ olarak buluyoruz. Şanslıyız ki Türkiye bu yardımı yaptı. Ama Türkiye de artık uluslararası toplum ile çok daha fazla birlikte çalışmalı."