Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ilk üniversite olan İEÜ'de gerçekleştirilen eğitimlerle yetişen adaylar, bakanlığın sınavının ardından danışman olarak hizmet veriyor. İEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM) bünyesinde 49 saat boyunca verilen eğitimler, alanında uzman akademisyenler tarafından gerçekleştiriliyor.


İEÜ EKOSEM Müdürü Doç. Dr. Nesrin Oruç, bakanlığın 24 Ekim 2013 tarihinde 28801 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliği gereği bu alanda faaliyet gerçekleştiren işletmelerin danışman istihdam etmesi ya da hizmet almasının zorunlu kılındığını söyledi. Doç. Dr. Oruç, yönetmeliğin 30 Haziran 2015'ten itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, "Bu zorunluluk, tehlikeli madde taşıma zincirinde yer alan; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmeler ile taşımacılığını yapan tüm firmaları kapsıyor. Bu nedenle eğitimler büyük önem taşıyor. Eğitimlere katılmak için, üniversitelerin lisans bölümlerinden mezun olmak yeterli. Ayrıca kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükmü bulunmaması gerekli" dedi.


DANIŞMANLAR YÜKSEK ÜCRET KAZANIYOR


Doç. Dr. Oruç, verdikleri eğitimin sonucunda yapılan sınavdan 70 ve üzeri not alanların bakanlığın yaptığı sınava girmeye hak kazandığını söyledi. Bakanlığın sınavını tamamlayan kursiyerlerin sertifika alarak, danışman olduğunu aktaran Doç. Dr. Oruç, "Danışmanlar, piyasada birden fazla şirketle çalışma şansını yakalıyor. Dolayısıyla da oldukça yüksek kazançları oluyor" diye konuştu.