Çad'da genç bir kıza tecavüz edilmesini protesto eden grup ile gösteriye müdahale eden polisler arasında çıkan çatışmada bir öğrenci hayatını kaybetti.

Yerel yetkililer, iki hafta önce kaçırıldıktan sonra tecavüze uğrayan Zuhura'ya destek için ülkenin kuzeyinde Faya Largeau kentinde gösteri düzenleyen grubun Adalet Sarayı'na doğru yürüdüğü sırada polisin engeliyle karşı karşıya kaldığını ve taraflar arasında çıkan çatışmada bir kişinin yaşamını yitirdiğini, 5'inin de yaralandığını açıkladı.

Hastane kaynakları, eylemcinin gerçek mermiyle vurulduğunu iddia etti.

Güvenlik Bakanı Ahmat Mahamat Başir'in açıklamalarından sonra daha çok öfkelenen eylemciler, "adalet" istemek için başkent Encemine dahil ülkenin birçok bölgesinde sokağa döküldü.

Sağlık yetkilileri, polisin başkentteki gösteriye müdahale etmesiyle çıkan şiddet olaylarında 3'ü ağır, 11 eylemcinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan sivil toplum kuruluşları, geçen hafta yapılan gösterilerde gözaltına alınan 17 liselinin hala serbest bırakılmadığına dikkati çekti. 

Çadlılar, iki haftadır Zuhura'nın başkent Encemine'de iki hafta önce iktidara yakın 5 kişi tarafından tecavüze uğradığı iddiasını konuşuyor.



Saldırganların Zuhura'nın çıplak görüntülerinin olduğu videoyu sosyal paylaşım sitelerinde yayınladıkları, daha sonra sildikleri ileri sürülmüştü.

Başir, hafta sonu devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Zuhura için adalet isteyen eylemcilerin, hükümeti istikrarsızlaştırma amacıyla muhalefet kanadı tarafından yönetildiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta geçen hafta yayımladığı açıklamada, olayı kınayarak adaletin tecelli edeceği sözünü vermişti.