Samsun Miras Halk Oyunları ekibi, Macaristan’da düzenlenen Uluslararası Folklor Festivali’ne katıldı.
Toplam 18 kişiden oluşan Türk ekibi, Macaristan’ın çeşitli şehirlerinde 8 gün boyunca ortaya koyduğu performansla Macar seyircilerin büyük beğenisini kazandı. Ekip son olarak başkent Budapeşte’nin 7. bölgesindeki festival merkezinde düzenlenen gala gecesiyle festivale veda etti.
Macaristan Yunus Emre Enstitüsü tarafından destekle Macar seyircilerin karşısına çıkan Samsunlu folklorcular, Türkiye’nin neredeyse tüm bölgelerinden folklor örneklerini sahnelerken, Türkçe türküler de seslendirdiler. Özellikle kına gecesinin sahnelenmesiyle birlikte Macar seyircilere hediye olarak dağıtılan kınalar seyircilerin şaşkınlık geçirmelerine ve mutlu olmalarına neden olurken, Macar seyirciler cep telefonlarıyla folklor gösterilerini videoya çekti.
Samsun Miras Halk Oyunları ekibi sorumlusu Öznur Köksal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 günden beri Macaristan’da olduklarını, festivalin son durağında bu akşam sahne aldıklarını, 18 kişilik ekiplerinde 5 müzisyen, 12 kızdan oluşan bir ekiplerinin olduğunu söyledi. Köksal, "Yöresel ananelerimizden oluşan Türk gecesiyle başladık. Akabinde zeybek, Trabzon, Artvin yörelerini gerçekleştirdik ve son olarak Samsun yöresini icra ettik. Gösteriler beklediğimizden daha iyi oldu. Tepkiler de iyi oldu" diye konuştu.
Türkiye’nin Macaristan Büyükelçiliği yetkilisi Metin Güler ise, Samsunlu folklorcuların Türkiye’nin kültürel mirasını, medeni mirasının Macarlara tanıtmada önemli bir rol oynadığını, hem sesli kültürün, hem de görsel kültürün Macarlara tanıtılmasında arkasındaki hikayeleriyle birlikte çok güzel bir akşam geçirdiklerini, Macar seyircilerin de çok memnun olduklarını ve kendilerine teşekkür ettiklerini söyledi.