Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA'da Çocuk Ergen Danışmanı Dr. Obengül Ejder, Ankara'da meydana gelen bombalı terör saldırısının ardından şiddet görüntülerinin sık izlenmesinin toplumda korkuyu arttırıp, bazı insanları agresif ve saldırgan hale getirip, depresyona soktuğunu söyledi.
Bir süredir devam eden terör olayları ile birlikte son yaşanan Ankara saldırısını değerlendiren Dr. Obengül Ejder, bu tür eylemlerin insanlar üzerinde şok etkisi yarattığını anlattı. Dr. Ejder, "Yaşanılanları sanki bir cinayet ya da terör saldırısı sahnelerinin olduğu aksiyon filmi gibi izledi herkes. Bunun gerçek olduğuna kimse inanmak istemiyor ilk tepkiler, 'İnsanlar bu kadar kötü olamaz' sonrakiler ise kocaman bir uğultuyla gelen soru yağmurları, 'Neden?, Kim?, Niçin?, Biz bunu hak etmedik ve daha yüzlerce soru. Önce inkar, sonra bitmek bilmeyen sorular. Önce başkasını suçlama, sonra kendini suçlama, sonra kabulleniş ve derin bir depresyon"dedi.
Terörün asıl amacının psikolojik savaş olduğunu belirten Ejder, inanılan tüm değerlerin yok olduğunu görünce ortaya çıkan güvensizlik duygusunun, Kötü Dünya Sendromu etkisi yarattığını belirterek şöyle konuştu:
"Toplumsal duygularımız her geçen gün hasar görüyor. Her gün gelen trafik kazası haberleri, cinayet haberleri, şehit haberleri, terör haberleri. Şiddet görüntülerinin devamlı seyredilmesi toplumda korkuyu arttırıp bir gurubu tamamen içe dönüp sindirirken, başka bir grupta tam tersi etki yaratarak daha agresif ve saldırgan hale getiriyor. Daha da kötüsü bir süre sonra bireyler duyarsızlaşmaya, şiddeti sıradanlaştırarak olağanlaştırmaya, artık rahatsız olmamasını sağlayacak savunma mekanizmalarını devreye sokuyor. Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen, inandığımız tüm değerlerin bir bir yok olduğunu gördükçe, güven duygusu en derinden sarsılıyor ve Kötü Dünya Sendromu'nun altına giriyor herkes. Maalesef terörün asıl amacı psikolojik savaştır. Toplumda yaratılmak istenilen korku ve şiddet, toplumu pasifize etmek ve istenilen yöne çekmek için kullanılır. İnsanları kolay yönetebilmenin yolu, düşünmelerini ve sorgulamalarını engelleyecek kadar cahil bırakmak, onları korkutmak ve sindirerek esir almaktır."

FOTOĞRAFLI