Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü 3 defa kazanan Türkiye’nin en önemli mimarlarından Turgut Cansever, Uludağ Üniversitesi ile Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi tarafından panelle alındı.
UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Bilge Mimar Turgut Cansever’i Anlamak" isimli panele Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, MMG Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz, yazar Beşir Ayvazoğlu, Turgut Cansever’in kızı Emine Öğün Cansever, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlıoğlu, YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, mimarlık mesleğinin yaşanan şehre damga vurmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “Mimarlık hayata şekil vermektir. Medeniyetin ölçütü mimarlıktır. Geçmişe dönüp baktığımızda, yüzlerce hatta binlerce yıl önce yaşamış medeniyetlerin, mimari açıdan ne kadar ileri ve özgün unsurlara sahip olduklarını hayretle görebiliyoruz. Bugün kendimize sormamız gereken en hayati sorular da burada ortaya çıkıyor. Biz gelecek kuşaklarımıza nasıl bir mimari yapı miras bırakacağız? Gelecek kuşaklar bizim dönemimizle ilgili kalıntıları incelediklerinde ne düşünecekler? Sanıyorum bu konuda pek iyi bir durumda değiliz. Günümüzde inşa edilen devasa sitelere, kentlerin inşaatı ve onarımı için ayrılan büyük kaynaklara rağmen sonuç ortadadır” dedi.
“CANSEVER’İ ANLAMAK, MİMAR SİNAN’I ANLAMAKTIR”
Planlama ve estetik mimariden yoksun kalan şehrin insan hayatını çileye döndürebildiğine işaret eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, binaların ve şehirlerin huzur ve mutluluk kaynağı yerine stres kaynağı haline geldiğinin altını çizdi. Şehirlerin gelişim ve yapılaşma baskısıyla kuşatma aldığına alındığını kaydeden Ulcay, “Bilge Mimar Turgut Cansever de sıradan bir mimar ve şehir plancısı olmanın ötesinde, işte bu meselelerin sancısını çekmiş bir münevverdi. Türkiye’nin kültürel değişimi bağlamında, yaşadığımız kimlik bunalımı neticesinde karşı karşıya kaldığımız hoyrat şehirleşme anlayışına karşı mücadeleye adanmış bir ömür sürdü. Rahmetli Cansever’in bakışıyla mimarlık, güzellik duygusunu verme görevindeki bir sanattı. Zaman ve mekân bütünlüğü fikrin üzerine kurulu öz kültürümüzün değerlerinin hakkını vererek, nakilci bir batı akımının ve kimliksizleşmenin karşısında durdu. Bir sanat eseri, sanatçının varlık-kainat tasavvurunun eserine yansımasıdır. Bu özellikleri ile sanat, ahlak alanında yer alır diyen Turgut Cansever’i anlamak, Mimar Sinan’ı anlamaktır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde babası gibi mimar olan kızı Emine Öğün Cansever, Beşir Ayvazoğlu ve YTÜ Öğretim Üyesi Şimşek Deniz, MMG Kurucu YK Üyesi Mehmet Osmanlıoğlu’nun moderatörlüğünde Bilge Mimar Turgut Cansever’i ve fikirlerini anlatan sunumlar gerçekleştirdi.