Özgür ALTUNCU-İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL,() Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İstanbul'da de düzenlenen Türkiye- Japonya İş Forumu'na katıldı. 

SİYASİ İRADEMİZ TAM
Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacmini en geç 5 yıl içinde de 10 milyar dolara çıkartmalarının şart olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “İş dünyasına diyoruz ki siyasi irademiz tam. Potansiyelimizi kullanın. Siyasi iradeyle birlikte harekete geçerek Türk-Japon ilişkilerini ekonomik başarılarla taçlandırın. Bu mesajı çok iyi değerlendireceğinizden eminim" diye konuştu.

JAPONCA HOŞGELDİNİZ
Konuşmasına Japonca 'Hoş geldiniz' diyerek başlayan Başbakan Davutoğlu, " Çok kısa bir süre içinde iki iş forumunu ülke liderleri olarak gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede ilişkilerimizin derinleştirilmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Sayın Abe'nin Başbakanlığı döneminde Türk-Japon ilişkileri gerçek bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Bunda aile bağlarının, değerli müteveffa babalarının, dedelerinin izlerinin olduğunu görmekten de büyük bir mutluluk duyuyoruz. Sayın Abe'nin bu güçlü iradesi ve Türkiye'de de 1 Kasım sonrası ortaya çıkan yeni siyasi tablo da önümüzdeki 4 yıl içinde istikrarla bizim tarafımızdan karşılanacak ve her türlü çaba gösterilecektir" şeklinde konuştu.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
"Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japon dostlarımızla birlikte çalışmaktan çok memnunuz" diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar civarındadır. Ancak bu yetmez. İki ülkenin potansiyeli bunun çok ötesindedir. İki ülke arasında ekonomik ortaklık anlaşmasının tamamlanmasıyla ticarette arzu ettiğimiz hedeflere en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum. İnşallah ilk 2-3 yıl içinde 5 milyara, en geç 5 yıl içinde de 10 milyara bu ticaret hacmini çıkarmamız şarttır. İkili ticaretimizde Türkiye aleyhine olan dengesizliğin telafisi her iki ülkenin de çıkarınadır. Son yıllarda Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bunda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğiyle değerli iş dünyası temsilcilerinin büyük katkısı olduğunu biliyoruz. 2015 Haziran ayı itibarıyla Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1,7 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların 1,6 milyar doları son 5 yıl içinde gerçekleşmiştir. Ancak bu da yetmez. Japonya'nın 2014 yılında 113,6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye'ye çekebildik. Gerek karşılıklı gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve iş birliği konusunda ortak hedefler koymalıyız. Türkiye'nin bazı mega projelerine dikkatinizi çekmek ve Japon yatırımcıları da bu projelerde görmek arzumuzu da ifade etmek istiyorum. Dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğazı Köprüsü projesi, İstanbul'daki dünyanın ilk 3 katlı Avrasya Tüneli ve Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı projesi bu projelerden bir kısmını oluşturmaktadır. Ülkemizde daha çok Japon ekonomik varlığını ve yatırımlarını görmekten memnun olacağız. Önümüzdeki hafta kuracağım yeni hükümetimiz her türlü desteği vermeye hazırdır.

ABE'DEN YATIRIM ÇAĞRISI
Foruma katılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, "Türkiye dünya ekonomisinde ilk 10'a girmeyi hedeflemeyen bir ülke. Türkiye Sayın Erdoğan'ın liderliğinde istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Sinop nükleer santrali gibi projelere Japon firmaları aktif rol alarak imza atmıştır. Köprü, viyadük, haberleşme uydusu gibi projelere de Japon teknolojisinin katkıda bulunmasını bekliyorum" dedi.

DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ
İki yıl önce Marmaray'ın açılışına katıldığını hatırlatan Abe, " Metroya bindiğim günü dün gibi hatırlıyorum. Marmaray açılışındaki konuşmamda, Türkiye ve Japonya'nın Asya'yı iki uçtan tutan iki kanat olduğunu söylemiştim. Bu iki kanadın daha da güçlenmesini sağlayacağız" şeklinde konuştu.
 (FOTOĞRAF)