İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 8 kişilik heyet, Rusya’ya olan altın ihracatını yükseltmek için St. Petersburg’a çıkarma yaptı.

Junwex 2014 fuarına katılmak için St. Petersburg’a gelen Türk işadamları, Lenexpo fuar merkezinde St. Petersburg Kuyumcular Birliği Başkanı Aleksey Pomelnikov’la bir araya geldi.

Görüşmeye, St. Petersburg Ticaret Ateşesi Dilek Doğruer, Konsolos Muavini Ali Turan, RUTİD temsilcisi Yasin Kürşat Demiralp ve Rus temsilciler katıldı. Görüşmenin başında, RUTİD temsilcisi Rusya’daki iş fırsatları hakkında küçük bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından başlayan görüşmede, Rus ve Türk işadamları kuyumculuk sektöründe Rusya’da yapılabilecek işbirliği fırsatlarını ele aldı.

Görüşmenin ardından Cihan Haber Ajansı'na(Cihan)konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve delegasyon Başkanı Ali Yılmaz, fuarın kendileri açısından oldukça başarılı geçtiğini söyledi. Heyette yer alan işadamlarının döndükten sonra fuar çalışmalarını daha da genişleterek devam ettireceklerini ifade eden Yılmaz, Rus kuyumcuları Türkiye’ye davet ettiklerini ve gelmeleri halinde uçak ve otel masraflarını karşılayacakları sözünü verdiklerini söyledi.

Oda olarak 2004 yılında St. Petersburg’la kardeş oda ilan ettikleri bilgisini veren yönetim kurulu üyesi, “Odalarımız arasında çalışmalar var, ama kuyumculuk sektöründe ilk defa bu tarihte adım atıyoruz. İlerisi içinde çok umutluyuz. Şu anda ihracatımız 'sıfır' durumda. Kayıt dışı valiz ticaretinin dışında ihracat kayıtlarımızda pek görünmüyor. İlerisi içinde umutluyuz ve iyi bir ticaret yapacağımıza inanıyoruz.” dedi.

TÜRK ÜRÜNLERİ KALİTELİ VE UCUZ

Türk ürünlerinin fuardaki mallara kıyasla çok daha kaliteli ve ucuz olduğunu savunan Yılmaz, “Burada çok kalitesiz ve ucuz uzak doğudan gelen ürünler gördük. Daha çok makine işleri bizimkiler el ürünleri. Bu anlamda, çok daha estetik çok daha güzel ve çok daha ucuz fiyatlarla bu pazarda önemli yer alacağımızı düşünüyoruz. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda bizim ürünlerimiz çok daha ucuz. Rusya bizim için önemli bir pazar, hedef pazarımız. Rusya’da büyük bir kitle var ve bu pazarda mutlaka yer alacağımızı düşünüyoruz. Ve başarılı olacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Heyette yer alan işadamlarından Tarz Kuyumculuk sahibi Mert Ayarman ise kuyumculuk sektörünün sorunlarına değindi. Sadece Türkiye için değil bütün dünyada Rusya’ya kuyumculuk alanında ihracat yapmada çok ciddi sorunlar olduğu bilgisini veren Ayarman, Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergilerinden şikayet etti.

Türk işadamı, “Bizim ihracatta Rusya’nın uyguladığı gümrük vergisi yüzde 42-43 oranında. Biz Türkiye’de sadece işçiliklere KDV veya ÖTV öderken burada total fatura bedeline vergi alındığı için bu çok büyük bir rakama çıkıyor. O yüzden Rus kuyumcuların yurt dışından ithalat yapması çok kolay olmuyor. Çok maliyetli olduğu için buradaki satışlarını etkiliyor. Burada kendi imalatlarını satmayı daha çok tercih ediyorlar.” şeklinde konuştu.

RUSYA’YA MAL SOKMAKTA ZORLANIYORUZ

Ayarman sözlerine şu şekilde devam etti: “Normalde yurtdışındaki fuarlara giderken dünyanın her yerinde Ata karnesi adı verilen resmi bir belge var ticaret odalarından alınır numunedir bütün ürünler. Bütün detayları vardır. Ürünlerimiz küçük olduğu için uçakta yanımızda getirebiliriz. Gümrüğe girip işlemlerini yaptırabiliriz. Diğer bütün ülkelerde bu 15 dakikalık bir işlem olmasına rağmen maalesef Rusya’ya girişte böyle bir işlem kabul görmüyor.” eleştirisinde bulundu.

RUS İŞADAMLARI TÜRKİYE’YE GELMEK İSTEMİYOR

Kuyumcu sektörünün bir diğer sorununun Rus işadamlarının Türkiye’ye gelmek istememesi olduğunu kaydeden Türk işadamı, buna gerekçe olarak ithalat zorluğu ve malların Türkiye’den Rusya’ya gelme zorluğunu gösterdi.

Türkiye’de üretimin rekabet edebilir seviyede olduğuna değinen Ayarman, “Rakamlarımız dünya çapında oldukça uygun. Kalite açısından dünyanın 2’nci 3’ücü kalitede üretimini yapan bir ülkesiyiz ve rakamlarımız buna göre çok ucuz. Asya’daki seri imalatlarla karşılaştırdığımız zaman fiyatımız pahalı gelebilir ama kalitemiz de onlardan çok daha yüksek. Burasıyla kıyasladığımızda bizim ürünlerimizin çok rahat satılabileceğini düşünüyorum. Bu yüzde ben Türk kuyumculuğunun Türkiye’de başarılı olabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Junwex Petersburg 2014 fuarına aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 farklı ülkeden 650 firma katıldı. Özellikle kadın ziynet eşyalarının yer aldığı fuarı yaklaşık 280 bin kişi ziyaret etti.