Eğitimci-Yazar Gülseren Şenyüzlü, Türkiye'nin okuma karnesinin 'zayıf' olouğunu söyledi.

Şenyüzlü, yaptığı açıklamada, maillerden ve telefonlardan yola çıkarak programın beğenildiğinin anlaşıldığını belirtti. Şenyüzlü, “Her yaştan izleyici var. En çok da 60 yaş üstü izleyiciler ve okudukları kitaplarla ilgili dönüş yapmaları gelecek açısından bizi umutlandırıyor” diye konuştu.

Şenyüzlü, okumanın önemine değinerek, şunları söyledi: “Okumak için hiçbir engel yok. Önemli olan elinize aldığınız kağıt parçasını okumaya başlamak. Ailede başlar kitap sevgisi. Anne ve babalar 6’ncı aydan itibaren çocuklarına resimli masal kitaplarını okuyarak onlara kitap okuma zevkini aşılayabilir. Deneyin, nasıl sakinleşecek siz okurken çocuğunuz. Anlamıyor diye bırakmayın daha sonra göreceksiniz etkilerini. Bülbül gibi şakıyarak konuşacak, sözcük dağarcığı daha küçücükten artacak.”

"TÜRKİYE’NİN KARNESİ ZAYIF"

Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu’nun, 8 Eylül Temel Okur Yazarlık Günü’nde Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı Karnesi isimli bir çalışma hazırladığını aktaran Şenyüzlü, hazırlanan çalışmayla Türkiye'nin okuma haritasının ortaya çıktığını kaydetti.

Şenyüzlü, araştırma sonuçlarını şöyle açıkladı: “Türkiye'nin ortaya çıkan okuma karnesi ise zayıflarla dolu. Araştırmaya göre, nüfusun yüzde 88'i okuryazar. Türkiye’de çocuklar okuma becerileri açısından 35 ülke arasında 28’inci, ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235’inci sırada. Öğretmenlerin yüzde 33,4’ü düzenli kitap okuyor. Sadece dört anne babadan biri çocuklarının okuma alışkanlığını geliştirmek için çaba harcıyor. Dergi okuma oranımız yüzde 4, kitap okuma oranımız yüzde 4,5, gazete okuma oranımız yüzde 22, radyo dinleme oranımız yüzde 25, televizyon izleme oranımız yüzde 94.”

Bu tablodan yola çıkılarak okuma alışkanlığının arttırılması konusunda insanların daha duyarlı olmaları gerektiğine vurgu yapan Şenyüzlü, bu bağlamda tüm kent halkını “Türkiye Okuyor” kampanyasına katılmaya davet etti.