Iğdır’da, Rus mimarisinin ender örneklerinden biri olan yüz yıllık taş ev, madde bağımlıları ve define avcıları yüzünden harabeye döndü.
Söğütlü mahallesindeki tarihi taş ev, yok olmaya yüz tutmuş durumda. Bakımsızlık nedeniyle ahşap kapıları çürüyen tarihi ev, madde bağımlıları ve define avcılarına ev sahipliği yapıyor. Evin içindeki odaların hepsinde define avcılarından kalan yer yer 3 metre derinliğindeki çukur bulunurken, duvar ve ahşap tavanı buraya gelen kişilerin ısınmak için yaktığı ateş nedeniyle yanmış durumda.
Mahalle sakinlerinden İsmet Tağal, tarihi evin her geçen gün yok olduğunu söyledi. Tağal, el işlemeli figürlerin duvarlarda yer aldığını belirterek "Binanın kilit taşı üzerinde 1908 yazıyor, belki daha önce yapıldı. El işlemeli taş figürler var. Yabancı ülkelerde böyle binalar müze yapılıyor. Bu binanın korunması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk. En azından bir bekçi görevlendirilse yeterli ama o da olmadı" dedi.
Binanın içler acısı bir duruma geldiğini vurgulayan Tağal, "Tarihi bina, madde bağımlılarının meskeni oldu. İçeride çok sayıda içki şişesi bulduk. Define avcıları da sürekli burada. Tüm odalarında çukur var. Bu binanın korunmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Serhat Altıntepe ise, tarihi yapıyı mesken tutan madde bağımlıları yüzünden akşam saatlerinde sokağa çıkamadıklarını anlattı. Tarihi yapının ilgili kurumlarca korunma altına alınması gerektiğini belirten Altıntepe, "Mahalle olarak mağduruz. Hem tarihi bir yapıya, hem de mahalleliye sahip çıkılmıyor. Her akşam alkolik ve uyuşturucu bağımlıları buraya geliyor. Akşam sokağa çıkamaz hale geldik. Çocuklarımız tehlike altında. Kimse gelip ilgilenmiyor" şeklinde konuştu.