Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği Genel Kurul Toplantısı Antalya'nın Alanya ilçesinde başladı. Toplantıda söz alan Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği Başkanı Stavros Hatzakos, "Akdeniz Bölgesi ülkelerinde yaşanan olaylar Doğu Akdeniz'deki kruvaziyer turizmini etkiliyor" dedi.

43. Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği (Medcruise) Genel Kurul Toplantısı Alanya'da başladı. Üç gün sürecek program öncesi basın toplantısında konuşan Medcruise Başkanı Stavros Hatzakos, 20 ülkeden 100'den fazla limana ve 30 ortak üyeye ulaşarak bölgedeki yolcu hareketlerinin ve kruvaziyer seferlerinin büyük bir kısmını temsil ettiklerini belirtti. Son 10 yıl içinde büyüyen kruvaziyer faaliyetlerinin getirdiği zorluklara hızlı ve başarılı bir şekilde cevap verildiğini dile getiren Hatzakos, şöyle konuştu: "Alanya'da başlayan 43'üncü genel kurulda gelecekte atılacak adımlar değerlendirilecek. Yeni kaynak pazarlar ile varlığımızı büyütmek istiyoruz. Bu genel kurul bölgedeki kruvaziyer liman endüstrisi için çok önemli bir etken olacaktır."

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hatzakos, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akdeniz bölgesi ülkelerinde yaşanan olaylar Doğu Akdeniz'deki kruvaziyer turizmini etkiliyor." Akdeniz kruvaziyeri için olumlu faktörlerden de bahsedilebileceğini kaydeden Hatzakos, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer bazı Uzakdoğu ülkelerinde farklı gelişmeler var. Çevresel konumlarla ilgili, ekolojik durumlarla ilgili. Mesela Alaska'da, Baltık Denizinde. Tabi bunlar bizim biraz lehimize oluyor. Akdeniz, iklimiyle, tarihi zenginliğiyle ve geniş bir bölgenin güvenli olmasıyla cazibesini koruyor. Birlik olarak ortak çabalarımız ile tüm Akdeniz'de kruvaziyer turizmin gelişmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Gelecekle ilgili olumlu beklenti içerisindeyiz."

Akdeniz bölgesindeki kruvaziyer turizminin büyüklüğünden de bahseden Hatzakos, 10 yıldır, her yıl yüzde 10 gibi bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Güney Avrupa'daki ekonomik sıkıntılara rağmen kruvaziyer turizmdeki artışın sürdüğünü dile getiren Hatzakos, şunları söyledi: "Akdeniz'in batısı ile doğusu arasında farklılık var ama genelinde ikim, tarih ve coğrafyasıyla mükemmel bir pazar ve bu pazar büyüyor"

Genel kurula ev sahipliği yapan Alanya Limanı Denizcilik İşletmesi Anonim Şirketi (ALİDAŞ) Yönetim Kurulu Başkam Kerim Taç ise Medcruise Genel Kurulu'nun gemi yolculuğu endüstrisi açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Akdeniz'de bu endüstri ile ilgili ortaya çıkacak fırsatları ve karşı karşıya kalınan sorunları tartışmak için gerçekleştirilen toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Taç, "Gemi yolculuğu turizminin Alanya ve Türkiye açısından öneminin artmaya devam edeceğine inanıyoruz. Yeri, tarihsel mirası ve iklimi sayesinde Alanya'nın Doğu Akdeniz'e sefer yapan gemiler için ideal bir uğrak liman ve gemi turizminin kavşak noktasıdır" dedi.