ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına yükseltti. Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Kararın ardından gram altın gece saatlerinde tarihi rekor kırdı.

Gram altın sabah saatlerinde 1181 lira seviyesinde işlem görürken en yüksek 1184 TL seviyesi görüldü.

IKON Menkul tarafından yapılan altın analizinde şu ifadelere yer verildi: "ABD 10 yıllık tahvil faizinin zayıf kalmaya devam etmesi ve dolar endeksinin de zayıflamasıyla birlikte sarı metalde dün FED toplantısı sonrası tepkiler gördük.

Ortalama üzerinde yükseliş sürüyor ve Asya seansı itibarıyle 1950 dolar seviyelerinde. 1895 dolar seviyesi aşağı yönde kırılmadığı sürece sarı metalde yükseliş eğiliminin adım adım sürmesi öngörülebilir. 1895 dolar seviyesinin kırılması, yükseliş trendinin bir süre durmasına sebep olabilir."

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Fed beklentiler dahilinde faiz artırdı. Piyasanın beklentisi de bu yöndeydi zaten. Ons altında bir hareket başladı gibi gözüküyor. Euro/dolar paritesinin 1.10’un üzerine çıkması piyasada morallerin yerine geldiği bir durumu ortaya koyuyor.

gram altin ic 1912.jpg 2

‘2000 DOLARA DOĞRU HAREKET GÖRME İHTİMALİ VAR’

Teknik olarak aylık bazda 1921 doların üzerinde kapatmıştık. Burada 1935 dolar seviyesinin geçilmesi durumunda 1970 ve 2000 dolara doğru hareketler görme ihtimalimiz var.

‘YÜZDE 5’E DOĞRU HAREKET GÖREBİLİRİZ’

Fed faiz artışının devam etmesinin uygun olduğunu söylüyor. Enflasyonda belirgin bir düşüş olana kadar faiz artırılacak. Şu an faizler yüzde 4.75, Fed 5.10’a kadar işaret etmişti. Önümüzdeki iki toplantıda daha 25-25 olmakla birlikte 5’e doğru bir hareket görebiliriz.

altin ic 151.jpg 1.jpg 2

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE FAİZ ARTIRIMLARI DEVAM EDECEK Mİ, ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Bundan sonraki iki toplantıda faiz artışı yapıp sonrasında bekle göre geçebilme ihtimali var. Ancak faiz indirimi için şu an erken. Piyasa da zaten bunu görmek istiyordu. Şu anda beklentiler dahilinde oldu.

‘1200 LİRAYA DOĞRU HAREKET GÖRÜRÜZ’

Ons altındaki yukarı yönlü hareketlerde 1930 dolar geçilirse gram altında 1200 liraya doğru bir hareket görürüz. Bu ay içerisinde de görülebilir. Burada ons altın ve dolar endeksindeki hareket belirleyici olacaktır. Dolar endeksinin şu andaki seviyelerini koruması durumunda hareket biraz daha gecikebilir.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.