Eskişehir İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kadir Demirel, organ naklinin, son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Organ Bağışı Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Demirel, organ naklinin hastaların yaşam süresini uzattığını ve yaşam kalitelerini yükselttiğini belirterek, ileri bir tedavi yöntemi olan organ naklinin diğer tedavilere göre daha ucuz olduğunu kaydetti.

En çok nakle ihtiyaç duyulan organların böbrek, karaciğer ve kalp olduğunu ifade eden Demirel, “Ülkemizde 70 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası mevcut olup 2011-2013 yılları arasında Ulusal Bekleme Listesi’nde 52 bin 529 hasta nakil için sıra beklemektedir. Bu durum şeker hastalığı ve hipertansiyonlu hasta sayısının da beklenenden daha hızlı artması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur ve en gelişmiş ülkeler için bile ekonomik ve sosyal hayata ciddi bir yüktür. Böbrek nakli iyi seçilmiş ve hazırlanmış vakalarda en iyi tedavi seçeneğidir. Diğer yandan ülkemizde yaklaşık 50 bin kronik karaciğer hastası ve 50 bin kalp yetmezliği hastası tıbbi takipte olup Ulusal Bekleme Listesi’nde 2 bin civarında karaciğer ve bin civarında kalp hastası mevcuttur. Binlerce hasta ise ışığa hasret kornea beklemektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 6 bin kişi organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir” dedi.

“BİR GÜN ORGAN NAKLİNE İHTİYAÇ DUYABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMELİYİZ”

Dr. Demirel, organ bağışı hakkında bilgiler vererek, şöyle devam etti:

“Ülkemizde organlar, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde kayıt altına alınmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuların, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır. Yönetmeliğe göre alınan her organ devletin malıdır. Her türlü organ ticareti ve bunlara aracılık edilmesi ise kanunen ağır suçtur. Sistemin yürütülmesi amacıyla; Ankara’da bulunan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak Bölge Koordinasyon Merkezleri İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Erzurum ve Samsun illerinde kurulmuştur. 24 saat hizmet veren bu merkezlerde eğitimli ve deneyimli organ nakil koordinatörleri görev yapmaktadır. 1 Nisan 2013 tarihinden önce organ bağışında bulunan tüm vatandaşlarımızın organ bağış kartlarını yenilemek ve Türkiye Organ Doku Bağış Sistemine giriş yaptırmak için hastanelerde ve İl Sağlık Müdürlüğümüzde bulunan organ bağış noktalarına başvurmalarını bekliyoruz. 18 yaşını dolduran ve akli melekeleri yerinde olan herkes hastaneler ve müdürlüğümüz dışında Aile Sağlığı Merkezlerinde de organ bağışında bulunabilir, organ bağış belgesi alabilir. Organ bağışı yapan ya da bu konuya ılımlı yaklaşan kişiler bu isteklerini yakınlarıyla mutlaka paylaşmalılar. Bir gün kendimizin ve sevdiklerimizin de sağlıklı bir yaşam için organ nakline ihtiyaç duyabileceğini düşünmeliyiz. Ailelerinize öldükten sonra organ bağışını kabul ettiğinizi vasiyet ederek bu konudaki duyarlılığınızı bütün sevdiklerimize gösterebiliriz.”