TRABZON (AA) - Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünde, halk arasında biyonik kulak olarak bilinen "koklear implant" ameliyatlarının başarıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Erkan Vuralkan, yaptığı yazılı açıklamada, işitme kaybının, kulak burun boğaz hastalıkları alanında en önemli yakınmalardan biri olduğunu belirtti.

Tanımlanmamış, ya da geç tanımlanmış doğumsal işitme kaybının, çocuğun dil, sosyal, duygusal, bilişsel, akademik gelişimini ve konuşmasını, dolayısıyla da yaşam kalitesini önemli derecede etkilediğini ifade eden Vuralkan, şöyle devam etti:

"Bu durum doğumsal işitme kaybının erken tanısının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İşitme kaybı doğuştan ya da yaşamın devamında oluşabilir. Erken tanı ve müdahaleyle işitme kayıplı bebek ve çocukların gelişim süreçlerinde iyi yönde etkiler sağlanırken, okul başarısı ve sosyal yaşamda da daha başarılı ve üretken olmalarını sağlamaktadır. İleri ve çok ileri derecedeki işitme kayıplarında iç kulağın görevini görememesi temel nedendir. İşitme cihazlarının görevi dış ortamdan gelen sesleri yükselterek dış kulağa göndermektir. İç kulağın görevini göremediği durumlarda işitme cihazı kullanılsa da sesler ve konuşmalar anlaşılamamaktadır."

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünde biyonik kulak ameliyatlarının başarılı sonuçlar verdiğine de dikkati çeken Vuralkan, "Bu yıl içerisinde gerçekleştirilen 5 koklear implant uygulaması sonucu hastalarımız işitme yetilerine kavuşturulmuştur." ifadesini kullandı.

Vuralkan, ameliyat sonrası hastaların düzenli aralıklarla takibe alındığını belirterek, uygulamayla işitme kaybından kaynaklı konuşma bozukluklarının da düzeltildiğini kaydetti.