İZMİR (İHA) – İzmir’de 81 il müdürünün katılımıyla ‘Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir ilde yapılan ‘Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı’ bu yıl İzmir’de düzenledi. 5 gün sürecek toplantıda, entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna birçok konu üzerinde tartışılacak.

Toplantının açılışında konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Tarım ve gıda sektörünün geleceği adına böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan İzmir Valisi olarak gurur duyuyorum” dedi.

İzmir’in sanayi ve turizm kenti olmasının yanında önemli bir tarım şehri olduğunun altını çizen Toprak, güvenilir gıda arzının sağlanmasında İzmir’de yürütülen çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

Dünya nüfusuyla birlikte gıdaya olan ihtiyacında arttığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise, bir tarım ülkesi olarak Türkiye’nin dünya nüfusunun gıdaya olan ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynadığını kaydetti. Türkiye’de tarım sektörünün yaşanan küresel krizlere ve şiddetli kuraklıklara rağmen son 9 yılın 8’inde büyüdüğünü ifade eden Mirmahmutoğulları, “Son 10 yılda Türkiye tarım sektöründe önemli başarılara imza attı. Hayata geçirilen projelerle Türkiye dünya sıralamasında 11’nci sıradan 7’nci sıraya yükselirken, Avrupa’da da tarım hasılası bakımından 4’ncülükten birinciliğe yükseldi” diye konuştu.

“Vatandaşın güvencesi biziz. Halk yediğinin, içtiğinin güvencesi olarak bizi görüyor” diyen Mirmahmutoğulları, gıda güvenliği Bakanlık olarak devrim niteliğinde tedbirler aldıklarını söyledi. İnsan sağlığında tehdit oluşturabilecek risklerin önüne geçmek için üretilen ürünlerin hasat öncesinde denetlendiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, “Bilinçsizce zirai ilaç kullanımının önüne geçmek için havadan ilaçlama yapılmasını yasakladık. İlaç bayilerini sıkı denetimden geçiriyoruz. Artık bayilerin reçetesiz ilaç satmasını yasakladık. Üretici artık bayie gelerek istediği ilaçtan istediği miktarda satın alamayacak. Reçetesinde ne yazıyorsa o miktarda ilaç alabilecek. Ayrıca tarladan sofraya güvenilir gıdanın takipçisiyiz. Biz daha tarladayken üründe kalıntı olup olmadığını denetliyoruz. Hasat edilmiş üründe kalıntı tespit edilirse, pazara gitmeden imha ediliyor” dedi.

Gıda denetiminde vatandaşlarında yardımına ihtiyaç duyduklarını dile getiren Mirmahmutoğulları, vatandaşların ‘ALO 174 Gıda Denetim Hattı’nı arayarak gıda konusunda gördükleri olumsuzlukları kendilerine bildirmelerini istedi.