MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Zeytin Hasat Şenliği, kortej yürüyüşüyle başladı.
Ege'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezleri arasında bulunan Milas'ta, ilki geçen yıl gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği, bugün saat 10.00'da, Belediye Hizmet Binası önünden başlayan kortej yürüyüşüyle start aldı. Milas ekonomisi için büyük önem taşıyan zeytin ve zeytinyağını ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmak için düzenlenen yürüyüş, saat 10.30'da, Atapark'ta son buldu. MİFAD Halk Oyunları Topluluğu, Atapark'ta gösteri sundu. Ardından CHP'li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, konuşma yaptı.
TANITIM İÇİN ORGANİZASYON ÖNEMİ VURGULANDI
Zeytinin Milas halkı için çalışmayı, emeği, üretmeyi, bolluğu, huzuru, barışı simgelediğini belirten Tokat, "Bütün bu duyguları aynı anda yaşamanın hazzını ve huzurunu şu anda taşıyoruz. Bu organizasyonun arkasında çok güzel bir birliktelik var. Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri Milas için en iyisini en güzelini yapmaya çalışıyor. Şenliğimizin bazı temel unsurları var. Bunlardan biri geçmiş tarihte bölgenin başkenti olan Milas'ın tanıtımını yapmak. Milas'ı yeniden bölgenin en önemli şehirleri arasında yer almasını sağlamalıyız. İkinci unsurumuz ise zeytin. Zeytin bu toprakların en değerli ürünleri arasında yer alıyor. Zeytin Milas'ın en önemli markalarından. Bu markanın tanıtımı için bu tür organizasyonlara ihtiyaç var" dedi.
TÜRKİYE EN BÜYÜK ÜRETİCİLERDEN
Ardından konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Nazif Ekici, "Dünya zeytin yetiştiriciliğine bakıldığında yaklaşık olarak yüzde 98'lik bir kısmının Akdeniz havzasında, geriye kalan kısmın ise Latin Amerika ve diğer ülkelerde bulunduğunu görüyoruz. En önemli üreticiler İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Suriye ve Türkiye'dir. Türkiye'de yılda ortalama 220 bin ton zeytinyağı üretimi yapılmakta. 400 bin Türk ailesi geçimini zeytin ve zeytinyağı üretiminden sağlamakta. Türkiye'de toplam zeytin ağacı sayısı 111 milyon 331 bin 278. Bunun kayıtlı olan 8 milyon 912 bin adedi Milas'ta" dedi.
Son konuşmacı Kaymakamı Fuat Gürel, "İki gün sürecek olan zeytin hasat şenliği etkinliği içinde değişik faaliyetler bulunmakta. Bu faaliyetlerdeki maksadımız, ilçemiz zeytinciliğinin ülke zeytinciliği içerisinde hak ettiği yere kavuşmasını sağlamak, bölgemiz zeytinciliğinin içinde bulunduğu sıkıntıları tespit ederek, çözüm önerileri geliştirmek, zeytinin yetiştirilmesinden, hasadına, bahçelerden fabrikalara, nakliyesine, fabrikalarda sıkılmasından, zeytinyağının saklanmasına ve pazarlanmasına kadar bir çok konu ile ilgili eğitimler verip, farkındalıklar oluşturmaktır. Aynı zamanda insanımızda zeytinyağı kullanımının artırılması ile ilgili duyarlılık oluşturmaya çalışmaktır" dedi.
MESAJ PROTESTOSU
Program sırasında kısa bir süreliğine mesaj gerginliği yaşandı. Etkinliğe katılan bazı AK Partililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmadığını ifade ederek etkinlikleri protesto etti. Programın sunucusu tam da bu sırada elindeki kağıdı göstererek, mesajın eline yeni ulaştığını ve mesajı okumak için kürsüye geldiğini söyledi. Mesajın okunmasının ardından AK Partililer alandan ayrıldı.
Kaymakam Gürel'in şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür etmesinin ardından program, şenlik alanında açılan stantların ziyaret edilmesiyle devam etti. Şenlik programı kapsamında sergiler açıldı, panel düzenlendi. Saat 15.00'te ise Milas Belediye Toplantı ve Düğün Salonu'nda "Zeytinyağı Kalite" yarışması düzenlendi. Ayrıca lise öğrencileri arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

FOTOĞRAF