Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - SİYASİ belirsizlik ve artan terör nedeniyle kötü günler geçiren turizm sektörü okulların açılışının Kurban Bayramı'ndan sonraya ertelenmesiyle nefes aldı. Oda fiyatları aşağı çekildi, ödeme planları uzatıldı, promosyonlar başladı, rezervasyonlar arttı. Turizimciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararı ile sektör üzerinde dolaşan kara bulutların dağıldığını, can suyu olduğunu belirterek, kararı 'kaymaklı kadayıf' sözleriyle değerlendirdi.
Haziran ayında sınavlar, Ramazan, seçim ve havaların kötü gidişi nedeniyle sezona durgun giren turizm sektörü, Temmuz ve Ağustos aylarında da siyasi belirsizlik ve terör nedenleriyle beklediği yabancı turisti ağırlayamadı. İç turizmin yüzünü güldürmesini bekleyen turizimci, atağa geçti ve Bodrum, Fethiye Marmaris belediye başkanlarının öncülüğünde Çeşme ve Seferihisar belediye başkanlarının desteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı'na 'Okullar 14 Eylül yerine Kurban Bayramı'ndan sonra açılsın, tatil kesintiye uğramasın' önerisini götürdü. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, okulların bayramdan sonra 28 Eylül'de açılacağnı duyurdu.
İÇ PAZARA UYGUN FİYATLAR
Karar, turizm sektöründe sevinçle yankılandı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, kararın sektöre can suyu olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Okulların bayramdan sonra açılacak olması bizim için kaymaklı kadayıf oldu. Zararımızı bir ölçüde saracağız. Vatandaş Temmuz ve Ağustos'ta daha yüksek fiyatlarla tatil yapmak yerine, düşük sezonda Eylül fiyatlarıyla tatil yapacak. Sektör nefes alacak, karar kurtarıcı oldu. Otelciler olarak iç pazara daha uygun fiyatlar vereceğiz. Promosyonlar yapıp, ödeme planını uzatacağız."  
REZERVASYONLARDA ARTIŞ BAŞLADI
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanvekili Yakup Demir de, kararın özellikle yerli turistin çok olduğu Çeşme'de sevinçle karşılandığını belirterek, karardan önce yüzde 25 olan doluluğu, yüzde 80'lere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Demir, şöyle konuştu:
"Karar çok yeni olmasına rağmen rezervasyonlarımızda yüzde 5- 6 artış oldu. Bu yıl turizmde kara bulutlar vardı, bu kararla bulutlar dağıldı, biraz olsun güneşi gördük. Karardan önce okulların açılacağı hafta doluluk yüzde 25- 30 olarak görülüyordu ki, bu son beş yılın en düşük doluluğu. Şimdi karardan sonra bunu yüzde 80'lere çıkaracağımızı düşünüyoruz. Fiyatlarımızı düşürdük. Çeşme'de 5 yıldızlı bir otelde oda fiyatı 800 liradan 600 liraya indi. Kurban Bayramı'nda sanatçılı paketlerimizi zor satıyorduk ama şimdi satışlar iyi gidiyor. Moralimiz düzeldi, motivasyonumuz arttı."
'İYİ GELDİ'
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Ege Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gencay, acentalara rezervasyonların arttığını belirterek, uygun fiyatlarla otellerin bunu fırsata dönüştürmesi gerektiğini söyledi. Gencay, "Kötü bir sezon geçirdik. Bu karar, iyi geldi. Sektör iç turizmle canlandı" dedi.

FOTOĞRAFLI