Adıyaman’ın Sincik İlçesinde tekstil işletmesi olan Ziya Azgın, Adıyaman’ın teşvik adaletsizliğinin giderilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ziya Azgın, iktidarın yıllarca doğuya yatırım yapılabilmesi için birçok paket çıkardığı ve zaman zaman bu paketler ile bölgeye ciddi yatırımlar yapıldığını kaydetti.
Sanayinin çok az olduğu illerde bu teşvik paketleri sayesinde fabrikalar kurularak, yeni istihdam alanları ile insanların yaşam standartları yükseltildiğini aktaran Ziya Azgın, son teşvik kanunu ile Adıyaman’ın talihsizlik yaşadığını vurguladı.
Ziya Azgın, “Adıyaman’ın kendisi zaten ciddi bir ilgisizlik içinde olması ile beraber ilçeler daha da büyük bir vahamet içindeler. İşkur eskiden 6 aylık kurslarla işletmelere personel yetiştirme noktasında destek sağlarken şimdi bunu 3 aya indirdi. Arkasından bu elemanları istihdam zorunluluğu da olduğu için 3 ay da elemanın yetişemeyeceğine inan işletmeler İşkur’dan kurs talebinde bulunmuyor.
Yanı başımızda her yönü ile Adıyaman’dan daha gelişmiş olan Şanlıurfa ili teşvik paketinde 6’ncı bölge iken Adıyaman’ın 5’inci bölgede olmasının kabul edilemez. Zaten bu tezattı anlamak hiç mümkün değil. Şanlıurfa 500 bin liralık yatırım teşvik paketini tamamlamış bir işletme 40 lira sigorta pirimi ödüyor ve hiç vergi ödemiyor. Ama Adıyaman’da 500 bin liralık yatırım teşvik paketine dahil olabilen işletmeler 260 lira sigorta pirimi ödüyor. Ne yazık ki buda yeni açılan işletmeler için geçerli, eski işletmelerin bundan yararlanmaları için mevcut yatırımlarının üstüne ek olarak 500 bin liralık bir yatırım daha yapmaları gerekiyor. Şu mevcut şartları kıyaslayacak olursak, Şanlıurfa’da 100 kişilik bir işletme hiçbir vergi ve stopaj vermezken, sadece 4 bin lira sigorta pirimi ödüyor. Sincik’te kendi memleketine istihdam sağlamaya çalışan bizler 100 kişi çalıştırdığımız zaman 45 bin lira sigorta primi ve 10 bin lira vergi ödüyoruz. Öte yandan Şanlıurfa’daki işletmeler bölgenin sahip olduğu mükemmel ulaşım ağı sayesinde nakliye noktasında hiçbir sıkıntı çekmiyorlar. Onlar Şanlıurfa İstanbul arası bir tırı 2 bin 500 liraya gönderebiliyorken bizler Sincik’te bir tıra 5 bin lira ödediğimiz halde bin bir rica ile getirtebiliyoruz.
Sincik’te yer alan bir işletme her ayda Şanlıurfa’da ki bir işletmeye göre 61 bin lira fazla ödeme yapar. Bu ödemeyi yapmayı göze alamayan işletmelerde yatırımını götürüp Şanlıurfa‘ya yaparlar, nitekim örnekleri de mevcuttur” dedi.