BALIKESİR'de 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ve CHP oylarını arttırırken, MHP büyük bir düşüş yaşadı. AK Parti'nin Meclis'e gönderdiği vekil sayısı 3'ten 4'e çıkarken, MHP'nin 2'den 1'e düştü. CHP ise 3 vekil sayısını korudu.
7 Haziran'da Balıkesir'de AK Parti 305 bin 455 oy ile yüzde 39.93 oy oranına sahipti ve 3 milletvekili çıkarmıştı. CHP 267 bin 440 oy ile yüzde 34.06 oy oranı ve 3 milletvekili elde etmişti. MHP 160 bin 357 oy, yüzde 20.31 oy oranı ve 2 milletvekili kazanmıştı. 1 Kasım'da en çok oy kaybeden parti MHP oldu. MHP'nin oyları 117 bin 420'ye düşerken, 1 milletvekilini kaybetti. AK Parti oyunu 361 bin 612'ye yükseltirken milletvekili sayısını 4'e çıkardı. CHP Balıkesir'de oylarını 275 bin 229'a yükseltirken 3 milletvekilini korumayı başardı.
'HALK 'İSTİKRAR' DEDİ'
AK Parti Balıkesir İl Başkanı Dinçer Orkan, 1 Kasım seçimlerinde halkın istikrardan yana oy kullandığını söyledi. Başkan Orkan, "Hedefimiz 7 Haziran'da kaybettiğimiz bir milletvekilliğini geri almaktı. Daha da önemlisi tek başına iktidara gelmekti. Bir milletvekilliğini geri alsak bile iktidar olmadığınızda bunun pek bir önemi kalmıyordu. Halkımız seçimde istikrardan yana oy kullandı. Balıkesir'de bugüne kadar ulaştığımız en yüksek oya ulaştık. 361 bin 612 seçmen AK Parti'ye oy verdi. 7 Haziran'a göre oyumuz 56 bin arttı. 2011'deki gibi 4 milletvekili çıkardık. Tek başına iktidar olduk. Şimdi halkımızın güvenini boşa çıkarmadan ülkemizi her alanda daha iyi yerlere getirmek istiyoruz" dedi.
'CHP'NİN SORUMLULUĞU ARTTI'
CHP Balıkesir İl Başkanı Mete Erol, 1 Kasım seçimlerinin ardından CHP'nin sorumluluğunun daha da arttığını söyledi. Seçimleri değerlendiren Erol şunları söyledi:
"Türkiye gerçekten olağanüstü bir süreçten geçiyor. Bu seçime de olağanüstü koşullar altında gidildi. 1 Kasım seçimleri, mal ve can güvenliğinin olmadığı, bazı tehditlerin savrulduğu bir ortamda yapıldı. Seçmen de bazı partilere sert bir mesaj verdi. Tabii milli iradeye saygı duymak demokrasinin gereğidir. Bu sonuçların ardından CHP'nin sorumluluğu daha da artmış görünüyor. CHP bu ülkenin kurucu partisidir. Şu anda CHP'de bir değişim oluyor, bunu cümle alem de görüyor. Bu olumlu değişim devam edecek. 1 Kasım'da 275 bin 229 oy aldık, oy oranımızı yüzde 34.6'ya yükselttik. 3 olan milletvekili sayısını koruduk. Ama bu da bizi mutlu etmedi."
MHP'DE ÖZELEŞTİRİ ZAMANI
MHP Balıkesir İl Başkanı Argun Atıcı, vatandaşın iradesine saygı duyduklarını belirtirken, gerekli özeleştiriyi yapacaklarını söyledi. Atıcı şunları söyledi:
"Bir kaos ortamında seçime gidildi. Vatandaş sandıkta tercihini yaptı. Demokrasinin kuralları çalıştı. Vatandaşın iradesine saygı duyuyoruz. Gerekli özeleştiriyi kendi içimizde yapacağız. Hatalarımız varsa gözden geçireceğiz."
İŞ DÜNYASI MEMNUN
Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Abdullah Bekkiler, 1 Kasım seçim sonuçlarının özellikle ekonomi açısından olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi. Bekkiler şunları söyledi:
"Seçim sandığından tek parti iktidarının çıkması iş dünyası adına çok olumlu bir gelişme. Bu sonuç özellikle istikrar anlamında önem taşıyor. 7 Haziran seçimlerinden bu yana piyasada yaşanan belirsizlik artık son bulacak. Piyasa seçim sonucunu çok olumlu karşıladı. Şimdiden dövizde çok büyük düşüş başladı. Artık önümüze bakacağız. Yeni kurulacak hükümette ekonomi ile ilgili, iş hayatı ile ilgili kimlerin görev alacağı da çok önemli. Bunu da merakla bekliyoruz. Bizim ülkemizde siyaset ekonomi üzerinde çok etkili oluyor. Balıkesir'de çok önemli yatırımlar var. Bu projelerin tamamlanması açısından da tek başına iktidar çıkmasını olumlu buluyorum."

FOTOĞRAFLI