Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, “1994 yılından bu yana Türkiye’de Makedonya’dan gelen öğrenci sayısı bin 40. Sadece şu anda 266 Makedonya’dan öğrenci Türkiye’de okumaktadır” dedi.
Türkiye-Makedonya Dostluk Buluşması Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nda düzenlendi. Buluşmaya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye- Makedonya Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Gürgen, yabancı misyon şefleri, öğrenciler ve diğer yetkililer katıldı.
Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki, iki ülke arasındaki ilişkilerin desteklerle devam ettiğini söyleyerek, “İki ülke arasındaki dostluk siyasiler arasında gelişmemekte aynı zamanda her iki ülkenin vatandaşları özellikle kendi ülkemin vatandaşları adına şunu söyleyebilirim: Bizim ülkemizin insanlarının çoğu Türkiye’de tatillerini geçirmek istiyorlar. Türkiye’den de çok sayıda misafir gelmektedir. İki ülke öğrencilerin diğer ülkede eğitim görmeleridir. 1994 yılından bu yana Türkiye’de Makedonya’dan gelen öğrenci sayısı bin 40. Sadece şu anda 266 Makedonya’dan öğrenci Türkiye’ce okumaktadır. Bin 200 öğrenci Makedonya’da okumaya karar verdi” dedi.
Türkiye-Makedonya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Gürgen, Makedonya’nın Türkiye için dost ülke olduğunu belirtti. Gürgen, “Uluslararası Balkan Üniversitesi, Makedon kanunlarına göre kurulmuş, Türk ve Makedon iş adamlarının ortak kuruluşudur. YÖK’ün tanıdığı, İngilizce eğitim yapan bine yakın öğrencisi olan bir okuldur. Balkanların en büyük üniversitesi olmak idealimizdir” şeklinde konuştu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Bülbül, ilk kez böyle bir resepsiyon düzenlediklerini belirterek, Türkiye’nin son on yılda büyük bir değişim ve atılım içinde olduğunu söyledi. Bülbül, insani yardım konusunda AFAD’ın, Kızılay’ın dünya çapında çalışmalar yaptığını hatırlatarak, “Teknik yardım ve teknik kalkınma alanında TİKA’mızın yaptığı bir gurur olarak tüm dünya tarafından bilinmektedir. Kültürel işbirliği alanında Yunus Emre Enstitüsü ve bizim çalışmalarımız ortada. Ama Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluğu olarak daha çok çalışmalarımızı entelektüel işbirliği alanında yoğunlaştırıyoruz. Her şeyi bizim tarafımızdan karşılanan 266 öğrencimiz var. Mezun öğrencilerimizden bir tanesi Makedonya’da Bakanlık yapmaktadır” ifadelerini kullandı.