Kopya iddialarıyla gündeme gelen 2010 KPSS ile ilgili önemli bilgi ve kanıtlar savcılık tarafından mahkemeye sunuldu. Mahkemenin iptal kararı vermesi durumunda on binlerce kişinin memuriyeti tehlikeye girecek.



Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve eğitim Bilimleri alanlarından oluşan KPSS'de soruların çalınmasına ve sınava girenlere dağıtılmasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandıktan sonra Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman tarafından 54'i tutuklu 230 şüpheli hakkında bin 235 sayfalık iddianame 25 Aralık 2015'te hazırlanmıştı.

Davayla ilgili son duruşma 1 Nisan Cuma günü yapıldı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan 23'ünün tahliyesine, 31'inin tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı 26-27 Mayıs 2016'ya erteledi.

KPSS ididanamesiyle birlikte mahkemeye sunulan TÜBİTAK raporunda, soruların bir şüphelinin bilgisayarında silinen hard diskte, sınavdan önce bulunduğu belirtildi. Öte yandan soruşturmanın kilit isimlerinden A.S. de polise teslim oldu. Ayrıca itirafçı iki şüphelinin ifadeleri de mahkemeye delil olarak sunuldu .

İdare Mahkemesi'nin sınavın iptali yönünde karar vermesi durumunda sınav güvenilirliği ortadan kalktığı için onbinlerce memurun memuriyeti düşürülebilecek.

SINAV TEKRARLANMIŞTI

Sorularının sızdırıldığının tespit edilmesi üzerine, eğitim bilimleri sınavı iptal edilip tekrarlanmıştı. Ancak genel kültür ve genel yetenek yetenek sınavları herhangi bir usulsüzlük olmadığı gerekçesiyle iptal edilmemişti.
Bunun üzerine bazı adaylar bu iki sınavın da iptali istemi ile Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğradığına dikkat çekilmişti.