Kamuoyunda sürekli tartışmalara neden olan ‘süresiz nafaka sistemi’nde değişiklik, yakın zamanda TBMM’nin gündemine alınacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili çalışmalarına hız verirken, MHP'nin de konuyla ilgili bir teklifi, Meclis'e getireceği belirtiliyor. Teklif kabul edilirse, süresiz nafaka 5 yıl ile sınırlandırılacak. TBMM’ye sunulacak teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek. Biz de Samsun Medya Grubu olarak, Samsunlulara "Sizce nafaka süresi 5 yıl ile sınırlandırılmalı mı?" diye sorduk. 

İşte Samsunluların nafaka cevabı: 

SÜRESİZ OLSUN
Behiye KORKMAZ: Nafaka bence sürekli devam etmeli. Bir sınırlandırma gelmemeli. Çünkü biz kadınlar, ekonomik özgürlüğümüz olmadan çok sıkıntılar yaşıyoruz. Zaten ülkemizde geçim de gün geçtikçe zorlaşıyor. Sürekli devam etmeli. Hele de çoluk çocuk varsa kesinlikle devam etmeli. 

BEN HİÇ VERİLMESİN İSTİYORUM
Aytaç DURAK : Ben nafakanın hiç verilmesinden yana değilim.  Çünkü kadınların kendi başına ayaklarının üzerinde durmasını istiyorum. Ben ayrılacağım bir de üstüne kendisine para vereceğim. Yok öyle bir şey. 

MAĞDURİYET ARTAR
Yaşar KUTBAY: Bu durumun kadınlar açısında olumsuz olacağını düşünüyorum. Bence bu durum her iki taraf için de gözden geçirilip yeniden değerlendirilmesi gereken bir süreç: Her iki tarafında hal durumu değerlendirildikten sonra bir sınırlandırılma getirilmeli veya getirilmemeli. Bu durumda mağduriyet artar. 

UYGULANMAMALI
Fatma ÖZCAN:  Bence yanlış kesinlikle uygulanmamalı. Bir mağduriyetin yaşanacağını düşünüyorum. Bu karar kadının evlenmediği sürece devam etmeli ya da iki taraf arasında bir eşitlik sağlanmalı. Çiftlerin durumuna göre erkek de ödemeli kadın da.

BU KARAR ÇIKARSA KARŞI ÇIKILMALI
Süleyman SARIDALGIÇ: Bence süre kesinlikle sınırlandırılmamalı. Çünkü nafaka, ömür boyu vatandaşa hak tanınan bir durum. Bu karar çıkarsa kesinlikle karşı çıkmalı.  Hatta kadına nafaka miktarı biraz daha fazla verilmeli. Çünkü erkek nasıl olsa geçimini bir şekilde sağlar.

GELİRE GÖRE DEĞERLENDİRMELİ
Özen ŞEN: Nafaka gelire endeksli bir durum. Eğer bir insanın geliri yoksa zaten anlamı yok. Bu kritere göre değerlendirmek lazım.  Bu duruma bakıldığında nafaka gelen gelirle sınırlandırılmalı. Gelir varsa hayat devam edebilir. Ama gelir yoksa 5 yıl olsa ne olur olmasa ne olur?

KADINLARIN TARAFINDAYIM
Cemal YETİŞ: Nakafa süreci ömür boyu devam etmeli. Özellikle kadınlar işi olmazsa ne yapacak, nasıl geçinecek? Düzene bakıldığında ekonomide kötüye gidiyor. Sonuç itibariyle ben kadınların tarafındayım.

BEŞ YIL ÇOK UZUN
Hayati FELEK: Bence beş yıl çok uzun bir süre. Çünkü erkeklere özellikle nafaka sürecinde ömür boyu ödemek zorunda kalıyor. Bu süre daha kısa sürmeli, beş yıl çok uzun. Bu süre 3 yıla düşmeli ki biz erkekler ömür boyu bu parayı ödemek zorunda kalmayalım.

ÇOK GÜZEL BİR KARAR
Mehmet MEMNUN: Eğer bu karar alınırsa ortaya çok güzel bir durum çıkar. Çünkü erkeklerin bu nafakayı ömür boyu ödemek gibi bir durumu mümkün değil. Bir de ödemediği zaman cezalandırıyorlar. Kesinlikle sınırlandırılmalı, onaylıyorum. 

Dilber BAHADIR, Ekrem ASLAN