Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, aynı  türden hayvanların gövdeleri veya parçalarından elde edilen işlenmiş (rendering)  hayvan proteinleri ile beslenmelerinin 1 Ocak'tan itibaren yasaklandığını  hatırlatarak, "Yapılan denetimlerde olumsuz bir durumla karşılaşılmamıştır.  Denetimlere devam edilecektir, vatandaşlarımız müsterih olsunlar." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı türden hayvanların  gövdeleri veya parçalarından elde edilen işlenmiş hayvan proteinleri ile  beslenmelerinin  1 Ocak 2017 itibarıyla yasaklandığını, söz konusu yasağın  uygulamasını kontrol ettiklerini söyledi.

Çelik, yasağa uymayanlar hakkında, Veteriner Hizmetleri, Bitki  Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal işlem yapıldığını belirterek, hayvan  yemlerinden numune alınarak analiz edilmesini de  2017 Yem Kontrol Planı'na dahil  ettiklerini kaydetti. Çelik, "Uygulamanın  yürürlüğe girdiği 1 Ocak'tan bu yana yapılan  denetimlerde, olumsuz bir durumla karşılaşılmamıştır. Denetimlere devam  edilecektir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar." değerlendirmesinde bulundu.

RENDERİNG YEM NEDİR?

Et üretimi sırasında ortaya çıkan ve insan gıdası olarak bir değer taşımayan atıklar, rendering tesislerinde işlenerek et-kemik unu ve hayvansal yağa dönüştürülüyor. Yem üretiminde hayvansal protein kaynağı olarak yeniden kullanılabilir hale getiriliyor.

Özellikle tavuklar, kendi kesilen kafalarından, ayaklarından, bağırsaklarından, iç organlarından, tüylerinden ve akan kanlarından yapılan yemleri yiyor. Bu yöntemle yapılan yemler, çok proteinli olduğu için tavuklar kısa sürede gelişiyor.

YÖNETMELİK 2011’DE YAYINLANDI

Haziran 2010’da yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu sonrasında Aralık 2011’de yayınlanan İnsan Tüketimi Amacıyla Kullanılmayan Hayvansal Yan ürünler Yönetmeliği ile hayvanlardan elde edilen yemlerin üretimi yasaklandı. Yasak  1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, “Kürk hayvanları hariç karasal hayvanların, aynı türden hayvanların gövdeleri veya parçalarından elde edilen işlenmiş hayvan proteinleri ile beslenmesi. Geviş getiren hayvanların, süt ürünlerinden elde edilen ürünler hariç olmak üzere hayvansal proteinler ile beslenmesi yasaklandı” ifadeleri yer alıyor.

Kaynak:Milliyet