Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Caezar Canisius Kayizari, Ticaret Ataşesi Vivian Kayitesi’yle birlikte Konya Sanayi Odası (KSO)’nı ziyaret ederek, Konyalı işadamlarını Ruanda ile daha fazla ticaret yapmaya davet etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, heyete Konya sanayisi ile ilgili bilgi vererek, oda olarak Ruanda ile karşılıklı ticaretin artması için ikili iş görüşmeleri başta olmak üzere her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Ruanda heyetine Konya sanayisi hakkında bilgi veren Başkan Kütükcü, Konya’nın organize sanayi bölgeleri, özel sanayi siteleri ve küçük sanayi siteleri ile güçlü üretim yapısına sahip bir sanayi şehri olduğunu, sanayinin yanı sıra tarım sektöründe de yükselişinin devam ettiğini vurguladı. Konya’nın Ruanda’nın özellikle ihtiyacı olan tarım makineleri sektöründe Türkiye’de açık ara lider olduğunu anlatan Kütükcü, bu sektörün yanı sıra pek çok alanda işbirliği yapılabileceğini anlatarak, ziyaretin yeni işbirliklerine vesile olmasını temenni etti. Ruandalı işadamlarını bu ay Konya’da başlayacak KONMAK 2015 Makine Fuarı’na davet eden Başkan Kütükcü, oda olarak bu fuarda Konyalı işadamları ile Ruandalı işadamları arasında ikili iş görüşmeleri düzenleyebileceklerini de sözlerine ekledi.
“ORTA AFRİKA’NIN PARLAYAN YILDIZI”
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ile görüşen Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Caezar Canisius Kayizari, Ruanda’nın Orta Afrika’nın parlayan yıldızı olduğunu, Konya ile ticari ilişkilerini mutlaka geliştirmek istediklerini söyledi. Türkiye ile Ruanda arasındaki siyasi ilişkilerin iyi olduğunu, bu sürecin karşılıklı ticaretle de pekiştirilmesi gerektiğini anlatan Büyükelçi Kayizari, Ruanda’nın küçük ama gelişmekte olan bir ülke olduğu, Türk Hava Yolları’nın Ruanda’ya İstanbul’dan günlük sefer gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı.
“PEK ÇOK SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR”
Ruanda Ticaret Ataşesi Vivian Kayitesi ise ülkelerindeki iş ve yatırım imkanları ile ilgili bilgi verdi. Kayitesi, Ruanda ile Konya arasında pek çok sektörde işbirliği yapılabileceğini, ancak özellikle tarım ve tarım makineleri ile inşaat sektöründe önemli fırsatlar olduğunu bildirdi. Ruanda da önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 30 bin konuta ihtiyaç olduğunu ifade eden Kayitesi, Ruanda’nın 130 milyon nüfuslu Doğu Afrika Topluluğu’nun ve 400 milyon nüfuslu Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı COMESA’nın üyesi olduğunu vurguladı.
Ruanda ile iş yapmanın çok kolay olduğunu anlatan Kayitesi,“ Afrika kıtasında iş yapma kolaylığı açısından 3’üncü ülkeyiz. İş kurmak 6 saat içerisinde hatta internet üzerinden bile mümkün” şeklinde konuştu.